TUTORIALE, Management, Auto-Cunoastere & Coaching

De ce eșuăm? – PREJUDECĂȚILE COGNITIVE care ne împiedică să facem treaba bine

– Sinteza si fragmente din articolul “The cognitive biases that prevent us from doing great work” de Michael Thomas

 

La 2 martie 1959, un grup de australieni s-a adunat pentru a sărbători o ceremonie inaugurală în centrul orașului Sydney pentru începerea unuia dintre cele mai dezastruoase proiecte de construcție din istoria omenirii – Opera din Sydney.

În cele din urmă, Opera din Sydney nu a durat 4 ani până la finalizare, cat fusese estimat inițial, ci 14. Și aceasta nu a costat 215 milioane de dolari australieni, ci 3,1 miliarde – o diferență de 1.340%.

Eșecul * lui Cahill, inițiatorul acestui proiect, este uimitor pentru că a fost înconjurat de dovezi care i-au spus că realizarea proiectului in timpul estimat era inaccesibilă. Dar, în ciuda tuturor dovezilor contradictorii, el a insistat că se va realiza.

Gândirea sa defectuoasă a fost condusă de ceva numit părtinire cognitivă, o eroare sistematică în gândire care afectează deciziile noastre.

 

* Nota EconomicZoom: Astăzi, Opera din Sydney este cu siguranță primul simbol arhitectonic al Australiei, iar focurile ei de artificii de Revelion traversează în lung și în lat Planeta în fiecare an.

Dar, în termeni strict manageriali, planificarea și execuția îndelungată ale Operei fuseseră „un eșec”.

 

În 1979, doi psihologi, Daniel Kahneman și Amos Tversky, au pus o etichetă specifică acestei părtinire cognitivă, botezând-o eroare de planificare. „Eroarea de Planificare înseamnă că faceți un plan, care este, de obicei, cel mai bun scenariu„, a scris Kahneman în lucrarea sa “Intuitive Prediction: Biases and Corrective Procedures”. „Atunci presupuneți că rezultatul va urma planul vostru, chiar și atunci când ar trebui să știți mai bine”.

Odată ce înțelegem modul în care influențele cognitive contribuie la procesul nostru slab de luare a deciziilor, putem începe să atenuăm aceste prejudecăți și să ne îmbunătățim judecățile.

Întreprinzătorii și Managerii subestimează masiv valoarea pe care va trebui să o investească pentru a-și aduce ideile pe piață și cât timp va dura.  Planificarea eronată – și alte prejudecăți cognitive – ne pot învăța o lecție importantă despre modul în care funcționează mintea noastră.

Iar odată ce înțelegem modul în care influențele cognitive contribuie la procesul nostru slab de luare a deciziilor, putem începe să atenuăm aceste prejudecăți și să ne îmbunătățim judecățile.

 

Insidios, necunoscut și perturbator

Eroarea de planificare a fost una dintre primele prejudecăți cognitive documentate. Cu toate acestea, nu toate prejudecățile cognitive duc la depășiri de peste miliarde de dolari și întârzieri de zece ani. Cele mai multe prejudecăți sunt insidioase, influențând subtil acțiunea noastră.

Tindem să:

  • ne amintim doar părțile bune ale vacanțelor noastre (Prejudecata Amintirii),
  • să ignorăm dovezile care contravin credințelor noastre (Prejudecata de Confirmare) și
  • să analizăm incorect probabilitățile bazat pe câte exemple ne vin în minte (Prejudecata Disponibilității).

Neobservate, aceste prejudecăți pot duce la decizii defectuoase, minimizând productivitatea personală și organizațională.

Prejudecata apropierii temporale este aceea în care oamenii supradimensionează importanța lucrurilor care s-au întâmplat recent în comparație cu evenimentele care s-au produs în trecut.

In timp au fost identificate zeci de alte prejudecăți cognitive care influențează luarea deciziilor. Astfel, oamenii au predilecția să ia decizii în funcție de cât de ușor le sunt disponibile informațiile. Aceasta se numește Euristica Disponibilității.

Oamenii sunt, de asemenea, mult mai susceptibili să rămână cu status quo-ul prezent, în ciuda posibilității unor câștiguri mai mari in urma schimbarii. Asta se numește Prejudecata Status Quo-ului.

Și se pare că toți suntem înclinați să credem că este mai puțin probabil să suferim de eșec decât să avem succes. Aceasta se numește Prejudecata Optimismului.

 

O introducere în învingerea prejudecăților

Identificarea prejudecăților este doar primul pas în îmbunătățirea procesului de luare a deciziilor. Doar conștientizarea prejudecăților declanșează o atenuare a problemelor create de acestea pe termen scurt, dar impactul acestor cunoștințe se estompează de-a lungul timpului.

Învingerea reală a prejudecăților poate fi realizată prin două opțiuni: modificarea deciziei sau modificarea mediului.

Primul mod de a vă îmbunătăți procesul de luare a deciziilor este acela de a modifica decizia. Practic, aceasta înseamnă echiparea oamenilor cu cunoștințele și instrumentele de care au nevoie pentru a atenua efectul prejudecăților. De exemplu, cercetătorii recomandă alocarea de timp pentru a examina în mod intenționat motivele pentru care raționamentul ar putea fi greșit.

Cealaltă opțiune este schimbarea mediului în care se va lua o decizie în moduri care pot reduce incidența erorilor. De exemplu, folosirea de către piloți a listelor de verificare pentru a atenua erorile rezultate din eșecul memoriei. Prin modificarea mediului de luare a deciziilor, putem induce reflecții și ne putem asigura că sunt luate în considerare toate etapele unui proces.

 

Cum să ne depășim prejudecățile

Prin modificarea factorului de decizie sau prin schimbarea mediului înconjurător, putem reduce numeroasele prejudecăți cognitive comune și ne putem îmbunătăți procesul de luare a deciziilor. Mai jos vom examina mai multe tehnici eficiente de reducere a prejudecăților cognitive comune.

 

Prejudecata de Confirmare

Pentru a atenua prejudecata de confirmare, presupuneți că ipoteza dvs. este greșită și căutați o explicație de ce.

 

Prejudecata de Încredere Exagerată în Sine

Pentru a atenua efectele prejudecății de încredere exagerată în sine, utilizați „premortem” – presupuneți că proiectul / ideea dvs. a mers deja prost. Aceasta tehnică oferă perspective retrospective, încurajându-ne să ne eliberăm creativitatea într-un mod pesimist intenționat.

 

Ceea ce vezi este tot ce există

Potrivit unui studiu asupra a 168 de decizii de afaceri, doar 29% dintre liderii de afaceri iau în considerație mai mult de o opțiune. Restul se îndrăgostesc de prima lor idee și ramân cu ea.

În esență, creierul nostru se uită la informațiile limitate imediat disponibile și presupune că acestea sunt toate informațiile disponibile.

Pentru a contracara aceasta prejudecată, presupuneți că opțiunile actuale nu sunt disponibile și întrebați: „Ce altceva aș putea să fac?”

 

Prejudecata Momentului Prezent

Prejudecata momentului prezent reprezintă tendința de a supraevalua câștigurile imediate în detrimentul celor viitoare.

Recomandarea este de a folosi „ghionturi” pentru a atenua părtinirea prezentului. Un ghiont este orice schimbare de mediu care influențează comportamentul fără a restrânge opțiunile.

 

Mai mult decât orice, este important să ne dăm seama că, dacă vrem să facem o treabă cu adevărat bună și să producem lucruri cu adevărat minunate, trebuie să începem cu identificarea și apoi eradicarea prejudecăților noastre cognitive.

Prin abordarea prejudecăților cognitive putem lua decizii mai eficiente și ne putem îmbunătăți performanțele la locul de muncă și în viața noastră personală.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.