TUTORIALE, FINANTE PERSONALE, Antreprenoriat, Start-Upuri

Antreprenor caut finantare – editia a V-a. Castigatorii Start-up Challenge.

logo-antreprenorcautfinantareA cincea editie a conferintei „Antreprenor – caut finantare” organizata de Wall-street.ro a propus un format in care pe langa opiniile reprezentantilor diverselor segmente de finantare – sector bancar, fonduri de investitii – sa fie inclusi si antreprenori al caror succes este recunoscut pe piata, iar in final sa fie premiate si cateva proiecte de tip start-up, in cadrul competitiei Start-up Challenge.

Prima parte a conferintei s-a axat pe ecosistemul antreprenorial din Romania. Intre principalele idei desprinse dinspre speakerii invitati:

Gabriel Sincu (Executive Director Tax la EY Romania) observa cresterea apetitului pentru finantarea antreprenorilor, fie prin mecanisme private, fie prin cele sustinute de stat si crede ca emisiunile de obligatiuni vor fi o forma din ce in ce mai accesata de companii in anii care vin. De asemenea, Ruxandra Ogrendil (Pathfinder Management & Consulting) confirma interesul unor antreprenori de a se finanta in mod diversificat, inclusiv prin intermediul obligatiunilor.

Remus Pakei este initiatorul platformei Sprijina.ro – o platforma de crowdfunding care strange aplicatii de proiecte din zona sociala. Acest segment de piata este la inceput in Romania, motiv pentru care aplicantii au nevoie de asistenta din partea celor care gestioneaza platforma, in sensul pasilor pe care trebuie sa ii urmeze pentru atragerea de finantare.

 

Al doilea Panel a fost unul interactiv, cu doi „antreprenori fresh”: Wargha Enayati – fondator al companiei de servicii medicale Regina Maria, business din actionariatul caruia a iesit recent, ramanand cu rol de management, respectiv Dan Stefan – Co-fondator al Autonom Rent a Car.

Dan Stefan:

„Business-ul nostru are un anumit leverage, dat de natura activitatii, insa in mare parte am cautat sa il crestem si prin forte proprii. Discutii cu bancile sunt permanente, in timp am ajuns de la un business care cauta finantare, un business pe care il cauta finantatorii.”

„Sunt investitor si in alte afaceri, de exemplu una dintre acestea a fost recent cotata la bursa pe segmentul AeRO (n.red. Bitnett Systems). De la caz la caz, uneori e bine sa cresti cu equity, bursa iti da si o vizibilitate. Equity iti permite sa scalezi mai repede. Alteori, daca ai un business model bun pe care il poti creste fara a deschide catre alti actionari, e bine sa amani cat mai mult un astfel de moment.”

 

Wargha Enayati:

„Increderea pe care o transmiti este prima conditie. Prima finantare semnificativa a fost de la un prieten austriac, in anii ’90, care vazand cabinetul meu, mi-a dat 100.000 de marci, bani pe care i-am rambursat fara presiune, in 2-3 ani. Pe masura ce business-ul a crescut, am incercat sa evit bancile, dar pana la urma tot am ajuns ‘sclavul’ lor.”

„Am vandut catre fondul de investitii (n.red. MidEuropa), pentru ca simteam ca nu mai pot controla. Daca acum 5 ani nu m-as fi gandit ca afacerea poate merge si fara mine, acum vad ca functioneaza. Am crescut oameni care sa preia din responsabilitati.”

„In afaceri este importanta increderea, exista si o relatie inter-umana. Vedeti ceea ce se intampla acum cu Volkswagen si sunt si alte cazuri, in industria farmaceutica. Am proiectul Umanager in care mergem, eu impreuna cu alti manageri si antreprenori, sa vorbim noilor generatii despre etica in afaceri.”

 

Radu Georgescu – fondator al grupului Gecad a fost invitatul sesiunii urmatoare, participantii avand un fire-chat cu antreprenorul care a dezvoltat si vandut business-uri in domeniul high-tech, iar acum se afla si in postura investitorului care analizeaza planuri. Radu este partener in proiectul VectorWatch, initiat de Andrei Pitis despre care a declarat:

„Lansarea produsului o avem la Londra, urmeaza in scurt timp in Statele Unite, iar in octombrie il vom lansa si in Romania. VectorWatch poate fi un ‘unicorn’ din Romania (n.red. – start-up care trece de valoarea de 1 mld $). Intr-o varianta optimista, cred ca asta se va intampla intr-un an si jumatate. Oricum, nu putem depasi 2-3 ani, caci nu ar mai fi unicorn.”

 

Radu Georgescu catre antreprenori:

„Primesc lunar peste 200 de emailuri cu propuneri de idei. Trebuie sa ma convinga in doua minute. Intr-un an investesc doar in doua proiecte noi. Cu grupul Gecad, avem investitii in peste 30 de companii. Vreo 6 sunt de succes, in alte 5 n-am pierdut bani, iar in restul am pierdut investitia, ne asumam astfel de riscuri.”

„Cand evaluam un proiect in care sa investim, 80% conteaza capacitatea de executie a echipei, 15% viziunea si doar 5% ‘chimia’ cu antreprenorii”.

„Daca antreprenorul a ajuns la intalnirea cu mine de la ora 12 la 12.15, iar el mi-a scris in Business plan ca o sa faca 100 de milioane, cum ma uit eu la acel plan? Cat o sa faca oare, doua milioane?”

„In scoli as introduce ca materie obligatorie Finante personale. Copiii nostri nu stiu sa-si tina banii in buzunar.”

 

Peter Barta – Fundatia Post-Privatizare: „Legea Business Angels e un pas inainte, dar am urmatoarea obiectie: nu apar conditii prin care sa te califici, cu alte cuvinte oricine de la colt de strada ar putea fi un business angel. Comunitatea investitorilor inca nu este una coagulata, probabil ca in Romania sunt sub 100 de astfel de investitori ‘angel’, iar mai putin de jumatate dintre acestia sunt activi.”

 

Cele 4 idei afaceri premiate la Start-up Challenge au fost:

101Trandafiri.ro – fondator Alexander Stoica-Marcu, serviciul va fi lansat in aproximativ o luna si presupune livrarea de buchete de 101trandafiri, la un pret foarte competitiv.

Gamegif – aplicatie de mobil – aplicatie de mobil care prezinta despre ce anume este un joc, intr-un video de cate 7 secunde. Platforma de anul viitor, iar Manuel Boca, Sebastian Maraloiu si Dragos Iordache sunt cei trei membri ai echipei

Vreaumecanic.ro – platforma online care pune in legatura posesorii auto cu service-urile, antreprenor

Lurnia (Teenpreneur Game) – joc de educatie financiara pentru elevi, antreprenori Mara Steiu, Alex Popescu, Emanuel Tanasa, David Trayford.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.