STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, INTERNATIONAL

Ziua diplomației prin telefon – Discuțiile președintelui Trump cu Vladimir Putin, Angela Merkel, Francois Hollande și Shinzo Abe

Autor: Iulian Soare– Cursdeguvernare.ro

Conform unei agende anunțate încă de vineri de Casa Albă, președintele american Donald Trump a purtat sâmbătă convorbiri telefonice cu omologul său rus, Vladimir Putin, cu cancelarul german, Angela Merkel, cu președintele Franței, Francois Hollande, și cu premierii Japoniei și Australiei, transmit agențiile internaționale de presă.

Primul pe listă, datorită fusului orar, a fost premierul Japoniei, Shinzo Abe, care a acceptat o invitaţie la Casa Albă, unde va merge în mai puţin de două săptămâni. Donald Trump i-a sunat apoi pe cancelarul Germaniei, Angela Merkel, pe preşedintele Franţei, Francois Hollande, pe cel al Rusiei, Vladimir Putin. Preşedintele Statelor Unite şi-a încheiat ziua de lucru tot la telefon, într-o o convorbire cu premierul Australiei.

Convorbirea cu Putin: cooperare împootriva SI, nimic despre relaxarea sancțiunilor

Potrivit unor declarații ale Kremlinului, citate de Reuters și DPA, Donald Trump și Vladimir Putin au fost de acord că Statele Unite și Rusia trebuie să își coordoneze acțiunile împotriva Statului Islamic, cu scopul de a înfrânge această organizație și “alte grupuri teroriste din Siria”.

Cei doi lideri și-au exprimat dorința de a dezvolta relațiile bilaterale “pe o bază constructivă, de la egal la egal și în reciproc avantajoasă”. Alte subiecte abordate au fost dosarul nuclear iranian, Ucraina, conflictul israeliano-palestinian, peninsula coreeană și relațiile comerciale.

Trump și Putin au convenit să păstreze contactul în mod regulat, dar Reuters remarcă absența din comunicatul Kremlinului a oricărei mențiuni a unei relaxări a sancțiunilor împotriva Rusiei.

Convorbirea cu Merkel: Trump participă la summit-ul G20 de la Hamburg

Agenția EFE preia un anunț al Casei Albe: președintele american a acceptat invitația Angelei Merkel de a participa la summit-ul G-20 de la Hamburg, în iulie.

Din convorbirea celor doi, AFP menționează și precizarea administrației prezidențiale a SUA, potrivit căreia președintele Trump și cancelarul Merkel au subliniat “importanța fundamentală a NATO în cadrul unei relații transatlantice mai largi și rolul său în asigurarea păcii și stabilității” comunității Atlanticului de Nord.

Aceeași sursă anunță că președintele urmează să fie în curând gazda cancelarului, la Washington.

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.