STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, PIETE FINANCIARE, INTERNATIONAL, Piata de Capital - BVB

Ziua asteptata de un deceniu in pietele financiare: daca Fed majoreaza dobanda de referinta risca sa afecteze bursele, dar daca nu o majoreaza, risca si mai mult

JanetYellen_photoAutor: Cristian Tudorescu

 

(UPDATE: miercuri 16 decembrie, Fed a majorat dobanda de referinta la 0,5%. Articolul a fost scris inainte de anuntul din seara zilei de miercuri). 

 

16 decembrie 2015 poate fi o zi de referinta pentru pietele financiare, daca la finalul ei vom afla, prin vocea lui Janet Yellen, ca Federal Reserve urca dobanda de referinta in Statele Unite. La acest moment, rata dobanzii de referinta este intre 0 – 0,25%, iar majoritatea opiniilor analistilor inclina catre o urcare la 0,5%. Investitorii discuta deja despre pasii de crestere din 2016, considerand aceast prim aproape infaptuit.

Ar fi pentru prima data in ultimii 10 ani cand Federal Reserve majoreaza rata dobanzii de referinta. In iunie 2006, ‘Fed funds rate’ urca de la 5% la 5,25%. Apoi s-a intrat in ciclul ‘banilor ieftini’, dobanda in Statele Unite ajungand aproape de 0% inca de la finalul anului 2008.

Un istoric al ratelor de dobanda poate fi accesat aici

 

Despre momentul majorarii dobanzii in SUA se vorbeste de 4 ani. De prin 2011 erau scenarii privind reluarea ciclului de crestere a dobanzii, de fapt privind realinierea la un nivel rezonabil al dobanzilor, pe ciclul economic. Insa Ben Bernanke, fostul Sef al Federal Reserve, nu a avut curajul acestui pas, iar acum Janet Yellen este aproape ‘obligata’ sa-l faca. Intr-un interviu recent, Bernanke spune ca nu si-ar fi imaginat ca dobanzile pot ramane la zero pentru atat timp, practic pentru 7 ani.

 

Atunci cand investitorii mizeaza pe scenariul ‘aproape sigur’, bancherii centrali mai au obiceiul unor surprize

Sansele ca astazi, miercuri 16 decembrie, sa fie anuntata o dobanda Fed in crestere sunt de 80%. Desigur, oricand bancherii centrali pot intoarce aceste probabilitati, tocmai cand pietele se asteapta mai putin. Dar oare isi permite Federal Reserve o noua decalare?

Economia americana este in crestere moderata de cativa ani, cu rate intre 2-3%, iar somajul este la un nivel acceptabil. Tot timpul apar riscuri: daca nu a fost Rusia, a fost Grecia; daca nu e Grecia, e China; daca nu e China, e pretul petrolului;  si tot asa, se pot gasi contra-argumente la majorarea de dobanda.

Cele mai des intalnite contra-argumente sunt:

– o crestere a dobanzii ar intari si mai mult dolarul, pe termen mediu;

– o intarire a dolarului afecteaza economiile emergente, imprumutate deja la dobanzi mici, si mai ales pe cele dependente de cotatia marfurilor, in special a petrolului.

– teoria ‘clasica’ mai spune ca la cresteri de dobanda poti avea scaderi pe Bursele de Valori.

Acesta din urma poate fi cel mai usor demontat, caci o dobanda de 0,5% – iar intr-un an de zile am putea vorbi eventual de 1% – inseamna un vot de incredere dat economiei americane. In extenso, chiar celei internationale. Istoria arata ca dupa eventuale socuri pe termen scurt, reluarea ciclului de crestere a dobanzii ofera o continuitate trendului pozitiv al burselor.

 

Ce risca Federal Reserve daca nu majoreaza astazi dobanda?

Investitorii sunt pregatiti pentru scenariul de crestere, aceasta perspectiva nu ii mai sperie cum s-a intamplat atata timp. A nu majora dobanda echivaleaza cu a dezamagi. Poate face mai mult rau pe termen mediu, caci Fed si-ar pierde din credibilitate. Nu ar mai avea curand o situatie in care 80-90% din investitori sa fie pregatiti pentru majorarea dobanzii.

A nu majora dobanda ar prelungi incertitudinea: daca nu acum, atunci cand? In ce conditii ale economiei americane s-ar face acest pas?

Janet Yellen nu isi permite luxul sa nu livreze, pentru ca economia va digera in cele din urma efectul majorarii, in cateva saptamani sau luni.

Raspunsul la toate cele de mai sus il vom afla in aceasta seara, in jurul orei 21, ora Romaniei.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.