STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, EUROPA, Banci & BNR

Zece banci detinute de unguri au falimentat, in ultimul an, in Ungaria

Széchenyi BankOfensiva guvernului de la Budapesta de a aduce cel putin 50% din activele bancare in maini unguresti pare sa fi fost cea mai neinspirata idee, dupa ce, in ultimul an, zece banci detinute de unguri au falimentat in Ungaria. Acestea au fost acuzate de frauda, delapidare si management defectuos.

Prima institutie bancara inchisa, in ianuarie 2014, este Kormend es Videke Takarekszovetkezet. Banca Nationala a Ungariei, care actioneaza si ca supraveghetor al sistemului bancar si al pietelor financiare, i-a amendat pe fostul presedinte al bancii si pe fostul director financiar cu 15 milioane de forinti, echivalentul a 50.000 de euro, pentru gestionare iresponsabila a afacerilor, potrivit origo.hu. Plata obligatiilor Kormend a fost garantata cu bani de la bugetul de stat.

Dupa cateva luni, in iunie 2014, cea mai mare banca de economii din tara, Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet, a intrat si ea in faliment. Banca centrala a preluat controlul institutiei de economii, din cauza unor deficiente in opera­tiuni, potrivit Reuters.

O luna mai tarziu, in august, banca centrala a retras licenta cooperativei de economii Alba Takarékszövetkezet, dupa ce in urma unei anchete s-au descoperit deficiente serioase in operatiunile de zi cu zi, potrivit Budapest Business Journal.

In noiembrie, banca Széchenyi István Hitelszövetkezet si pierdut licenta, dupa ce, ani de-a randul, a inregsitrat pierderi. Autorităatile i-au cerut sa majoreze capitalul, ceea ce managerii nu au reusit.

In decembrie, Tisza Takarékszövetkezet a trebuit sa isi in­chi­da portile, dupa ce autoritatile au descoperit nereguli serioase de management.

Toate acestea sunt banci mici de economii, insa banca centrala a eliminat si jucatori mai mari. In decembrie, banca centrala a retras licenta de functionare a bancii Széchenyi Kereskedelmi Bank. Banca nationala a anunt, recent, ca a facut o plangere penala privind presupuse infractiuni de delapidare, management defectuos si alte abuzuri financiare savarsite la Széchenyi.

Ultimele patru banci falimentare au legatura cu scandalul firmei de brokeraj Buda-Cash Group, suspectata de afaceri ilegale de mai bine de zece ani. De la Buda-Cash au disparut 100 de miliarde de forinti, adica 367 de milioane de dolari, din banii clientilor.

Bancile implicate in scandalul Buda-Cash si carora banca centrala le-a retras licentele sunt: ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank, DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank, BRB Buda Regionális Bank si DDB Dél-Dunántúli Takarék Bank. Aceste banci aveau 120.000 de deponenti. Statul va acoperi doar o parte din depozitele acestora.

Széchenyi Bank nu este singura investitie dubioasa a guvernului Orban in active bancare. Statul a cumparat, anul trecut, MKB Bank de la banca germana Bayerische Landesbank. Imediat dupa achizitie s-a dovedit ca banca are grave probleme financiare si nu se justifica pretul de achizitie. Statul a trebuit sa recapitalizeze banca pentru a proteja depozitele clientilor.

 

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.