STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, P.I.B. & STATISTICI

Zăcămintele din Marea Neagră ar putea contribui la PIB cu 40 mld dolari – analiză Deloitte

Autor: Adrian N Ionescu – Cursdeguvernare.ro

Bugetul de stat ar putea acumula venituri de 26 de miliarde de dolari până în 2040, ca urmare a investițiile în perimetrele de hidrocarburi din Marea Neagră, din care 5,5 miliarde de dolari vor fi doar redevențele.

Un alt efect va fi un plus de 40 de miliarde de dolari la Produsul Intern Brut al României (PIB), potrivit unui raport Deloitte, realizat la solicitarea Asociaţiei Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN).

Cea mai mare sumă de care va beneficia bugetul de stat (9,5 miliarde de dolari) va fveni din impozitul pe profitul companiilor. Din TVA şi accize vor veni 3,7 miliarde de dolari, din contribuţiile la asigurările sociale – 6,5 miliarde de dolari.

Circa 35% din producția realizată în perioada de analiză ar putea fi exportată, diferența urmând să acopere declinul producției onshore și creșterea consumului din România.

„Aceste investiții vor susține un număr mediu anual de 30.605 angajați pe întreaga perioadă, vor duce la generarea unor venituri cumulate suplimentare de 26 mld. USD la bugetul de stat, precum și la un aport suplimentar cumulat de 71,3 mld. USD la producția de bunuri și servicii pe parcursul aceleiași perioade (2018 – 2040)”, spune raportul citat.

La fiecare un miliard de dolari ce va fi cheltuit în explorarea, dezvoltarea și producția gazelor naturale la nivel offshore va conduce la:

  • Crearea unul număr mediu anual de 2.198 locuri de muncă – normă întreagă ce vor fi menținute între 2018 și 2040;
  • Creșterea cumulată a veniturilor la bugetul național cu 1,9 mld. USD între 2018 și 2040;
  • Creșterea cumulată a PIB-ului cu 3 mld. USD în perioada 2018 – 2040.

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.