STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, INTERNATIONAL, Balanta de Plati & Politica Valutara, Piata Valutara

Yuanul, posibila valuta de referinta a FMI

Yuanul ar urma sa intre, alaturi de dolar si euro, in randul monedelor folosite de FMI ca elemente de referinta pe piata valutara globala, informeaza Market Watch.

Cosul FMI cu super-valute include momentan doar dolarul, euro, lira sterlina si yenul.

8408754-chinese-yuan-banknotes-and-u-s-dollars-multiple-currenciesNu este deocamdata un punct de vedere oficial al echipei conduse de Christine Lagarde, ci o prognoza emisa de analistii Bank of America Merrill Lynch.

Moneda din China ar putea obtine in octombrie acordul FMI pentru a intra in randul valutelor de referinta folosite de Fond in tranzactiile internationale. Miscarea ar reprezenta un pas urias pentru China pe calea impunerii sale ca putere economica globala.

Legitimarea yuanului ca valuta de rezerva va oferi Chinei sansa de a reduce costurile imprumuturilor externe si „un grad suplimentar de libertate in finantarea deficitelor de cont curent”, sustin analistii Merril Lynch.

De altfel, reprezentantii bancii sustin ca folosirea yuanului inca de pe acum pe post de rezerva valutara de catre bancile centrale ale unor state intareste pozitia acestuia in randul super-valutelor FMI din sistemul SDR (Special Drawing Rights). Astfel, sustin analistii, yuanul ar putea sa „cantareasca mai greu” decat lira sterlina sau yenul japonez.

Conform datelor detinute de Merril Lynch, bancile centrale din toata lumea detin in acest moment titluri de stat emise de guvernul de la Beijing care insumeaza peste 80 miliarde de dolari. Este a saptea mare rezerva valutara din lume la aceasta ora.

FMI analizeaza cererile de accedere in sistemul SDR o data la 5 ani. In 2010, China a mai avut o incercare de a introduce moneda nationala in randul valutelor de top folosite in tranzactiile internationale ale FMI, dar reprezentantii Fondului s-au opus argumentand ca, la acea data, contul curent al Chinei nu indeplinea criteriile pentru includerea yuanului in sistem.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.