STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, INTERNATIONAL, Piata Valutara

Yenul la minimul ultimilor patru ani

Sursă: www.autosavant.com
Sursă: www.autosavant.com

Yenul s-a depreciat la peste 100 de unităţi faţă de dolar, minimul ultimilor patru ani, după o depreciere de peste 20% în ultimele şase luni, pe fondul planului de sprijinire a exporturilor desfăşurat de guvern şi banca centrală. 

Yenul a scăzut vineri cu 0,7%, cursul urcând la 101,27 yeni pe dolar, după ce a atins un maxim de 101,37 unităţi, cea mai slabă valoare înregistrată de valuta japoneză din aprilie 2009 , potrivit Bloomberg.

Declinul de vineri a fost determinat de speculaţiile din piaţă că investitorii locali migrează spre active străine în căutarea unor randamente mai bune, în contextul programului de stimulare a economiei derulat în ultimele luni de guvernatorul băncii centrale, Haruhiko Kuroda şi premierul Shinzo Abe.

Yenul a coborât cu peste 21% în ultimele 6 luni, situaţie care a atras nemulţumirea oficialilor din alte ţări, care sunt îngrijoraţi de scăderea competitivităţii propriilor exporturi.   Ministrul sud-coreean al Finanţelor a declarat în luna aprilie că deprecierea yenului are „un impact semnificativ” asupra economiei Coreei de Sud, mai grav decât ameninţările Coreei de Nord.

Media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg arată că deprecierea yenului ar putea continua pentru tot restul anului, cu un curs de 104 unităţi la sfârşitul lui 2013.

Faţă de euro, yenul a coborât cu 0,5%, la 131,84 unităţi pentru un euro.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.