STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, INTERNATIONAL, Politica Monetara & Inflatia

Yellen: Fed nu creşte încă dobânzile

Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite nu este încă pregătită să crească dobânzile de politică monetară, avansul pieţei muncii fiind insuficient pentru a compensa inflaţia scăzută şi creşterea lentă a salariilor, a declarat marţi preşedintele instituţiei, Janet Yellen, conform Mediafax.

Inside The International Monetary Fund's Rethinking Macro Policy Conference„În cazul în care condiţiile economice vor continua să se îmbunătăţească, după cum anticipează Comitetul Fed, acesta va lua în considerare creşterea dobânzilor de politică monetară la fiecare şedinţă monetară”, a spus Yellen într-o audiere în comitetul bancar al Senatului, menţionând că Fed îşi va modifica declaraţiile privind proiecţiile pe termen scurt înainte de a majora dobânzile.

Yellen a reiterat că angajamentul Fed de a avea „răbdare” în privinţa creşterii dobânzilor de politică monetară se poate traduce prin menţinerea ratelor la nivelul actual, „cel puţin pentru următoarele două şedinţe”, relatează Bloomberg.

Fed a introdus acestă sintagmă în textul comunicatului de la finele şedinţei de politică monetară din decembrie şi l-a menţinut la şedinţa din ianuarie. Următoarea şedinţă de politică monetară va avea loc în martie.

Yellen a adăugat că instituţia pe care o conduce va trebui să fie suficient de încrezătoare privind intrarea inflaţiei pe traiectoria ţintită, de 2%, înainte să decidă creşterea ratelor dobânzilor. Rata inflaţiei s-a menţinut sub 2% pe an din aprilie 2012. Anul trecut, inflaţia a fost de doar 0,7%.

Comitetului Fed estimează că inflaţia va decelera în continuare pe termen scurt, pentru ca pe termen mediu să crească gradual spre 2%, pe fondul îmbunătăţirii pieţei muncii şi al disipării efectelor tranzitorii generate de preţurile mici la energie şi de alţi factori.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.