STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Politica cu impact economic, EUROPA, Finantari UE & Granturi

Yanis Varoufakis: Grecia va achita datoria către FMI scadentă la începutul lunii iunie

Grecia va plăti, pe 5 iunie, rata de 312 milioane de euro datorată Fondului Monetar Internaţional, susţine ministrul elen de Finanţe, Yanis Varoufakis, afirmând că, până atunci, se va ajunge la un acord cu creditorii internaţionali, scrie Corriere della Sera, transmite Mediafax.

rp_greecenew_2215404b-300x18711-300x187.jpgÎntrebat dacă Grecia va putea achita rata săptămâna viitoare, Yanis Varoufakis a declarat: „În mod clar, pentru că, până pe 5 iunie, se va ajunge la un acord cu creditorii”.

Grecia trebuie să restituie Fondului Monetar Internaţional 1,6 miliarde de euro în iunie, în patru tranşe: prima rată, scadentă pe 5 iunie, este de 312 milioane de euro.

În plus, Yanis Varoufakis a anunţat marţi o taxă suplimentară pe tranzacţii bancare şi impozitarea cu 15% a depozitelor bancare pe care cetăţenii greci le ascund în străinătate.

Grecia a reluat marţi negocierile cu creditorii internaţionali pentru deblocarea asistenţei financiare, Yanis Varoufakis atribuind impasul discuţiilor insistenţei acestora pentru mai multă austeritate.

Blocajul negocierilor a dus la evaporarea lichidităţilor în Grecia, împingând economia în recesiune. Retragerile masive de fonduri din bănci şi dificultăţile tot mai mari ale ţării de a respecta obligaţiile financiare au relansat temerile legate de capacitatea ţării de a rămâne în zona euro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.