STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, ANALIZE SECTORIALE, PIETE FINANCIARE, Telecom & IT-C & Online, Piata de Capital - BVB, M&A & VentureCapital & Private Equity

WorldEconomicForum : aceștia sunt giganții tehnologiei la nivel mondial

Firmele mari pot fi amplasate pe tot globul.

De exemplu, companiile mari de autoturisme pot fi găsite oriunde pe o hartă. Toyota (Japonia), Volkswagen (Germania), Hyundai (Coreea de Sud), Volvo (Suedia), Tata Motors (India) și Magna (Canada) sunt doar câteva dintre cele mai mari companii implicate în producția de autovehicule sau componente auto, conform weforum.org.

În timp ce industriile bancare, farmaceutice, energetice și de comerț cu amănuntul au de asemenea o răspândire geografică, același lucru nu se poate spune și despre industria tehnologică aflată în creștere rapidă.

Confruntarea titanilor tehnologiei

Cea mai recentă ediție a celebrului raport al lui Mary Meeker, „Internet Trends 2018”, a realizat un clasament al companiilor de top din lume pe baza valorii economice, cu un rezultat interesant și probabil neașteptat.

Dintre cei mai mari 20 de giganți tehnologici la nivel global, zero sunt localizați în afara Statelor Unite și a Chinei.

Iată cele mai recente clasamente ale companiilor bazate pe Internet, care utilizează cote de piață actualizate pentru toate companiile publice:

* În graficul lui Meeker, ea a păstrat eBay-PayPal ca o singură entitate. Le-am separat pe baza scindării de tip Spin-Off din 2015.

** Valoarea economică a companiei Xiaomi a fost pusă în discuție înainte de IPO-ul din 9 iulie 2018 din Hong Kong și am folosit cea mai recentă estimare a valorii, de 54 de miliarde de dolari aici.

În total, lista de companii de mai sus are o valoare de 5,9 trilioane de dolari, cu o repartizare de 75% -25% în ceea ce privește SUA / China.

Este de remarcat și faptul că lista exclude Samsung, probabil pentru că firma sud-coreeană este destul de diversificată în activitățile sale de producție (televizoare, frigidere, aparate de aer condiționat, baterii, cuptoare cu microunde etc.).

O scădere drastică

În afară de dualitatea SUA-China, celălalt aspect important al listei celor mai mari giganți tehnologici din lume este că arată în mod clar o „diviziune” între companiile de vârf și cele care se află mai jos în clasament.

De fapt, nu există nici măcar o singură companie cu o valoare cuprinsă între 200 miliarde și 450 miliarde de dolari.

Primele șapte companii de pe listă reprezintă 81% din valoarea totală a listei și sunt toate peste valoarea de 450 mld. de dolari. Acestea includ monștri sacri ca Apple, Alphabet, Amazon și Microsoft, dar și două mari companii chineze (Tencent, Alibaba).

Comparativ, ultimele 14 companii din top reprezintă doar 19% din valoarea totală – fapt care subliniază cât de greu este ca o companie de tehnologie să ajungă în eșalonul superior al pieței.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.