STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, HR & DEZVOLTARE PERSONALA, INTERNATIONAL, M&A & VentureCapital & Private Equity, Management, Leadership

Warren Buffett se pregăteşte să predea conducerea Berkshire Hathaway

Miliardarul american Warren Buffett, care pe parcursul a 50 de ani a transformat Berkshire Hathaway dintr-o companie de textile nerentabilă într-un conglomerat cu performanţe superioare majorităţii corporaţiilor americane, se pregăteşte să predea conducerea grupului, transmite Mediafax.

berkshire_hathaway_01Buffett crede că, împreună cu board-ul directorilor, a găsit persoana potrivită pentru a-l succeda în poziţia de CEO al grupului, posibil pentru un deceniu.

„Considerăm că avem acum persoana potrivită pentru a mă succeda ca CEO, probabil pentru un deceniu sau mai mult şi care, în unele privinţe, să facă o treabă mai bună decât mine”, a scris miliardarul în vârstă de 84 de ani în scrisoarea anuală adesată acţionarilor.

Buffett nu a menţionat numele persoanei, dar vicepreşedintele Berkshire, Charlie Munger, în vârstă de 91 de ani, a spus că principalii candidaţi ar fi Greg Abel and Ajit Jain, cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Buffett. Abel, de 51 de ani, conduce Berkshire Hathaway Energy, în timp ce Jain, de 63 de ani, a condus în ultimele trei decenii operaţiunile din domeniul asigurărilor.

Buffett se pregăteşte să sărbătorească în luna mai 50 de ani la conducerea Berkshire, a cărei capitalizare de piaţă este în prezent de 363 de miliarde de dolari. Miliardarul a avertizat că Berkshire nu va obţine în următoarele decenii performanţe similare cu cele din trecut.

„Nu vă aşteptaţi la o repetare a acestor performanţe în următorii 50 de ani. Berkshire a devenit atât de mare, cu un profit net pe acţiune de 751.000 de ori mai mare faţă de nivelul iniţial, încât ritmul viitor de dezvoltare nici măcar nu se va apropia de cel din trecut”, a scris miliardarul.

În următorii 10-20 de ani, cel care va conduce compania cu sediul în Omaha, Nebraska, va trebui să ia măsuri la care Buffett s-a opus, precum plata de dividende sau programe masive de răscumpărări de acţiuni, consideră acesta.

Berkshire a raportat sâmbătă o scădere de 17% a profitului în trimestrul patru, la 4,16 miliarde de dolari, din cauza declinului profitului din investiţii şi a celui din asigurări. Pe ansamblul anului 2014, profitul net a urcat cu 2%, la 19,87 miliarde de dolari. Veniturile au avansat cu 7%, la 194,67 miliarde de dolari.

Berkshire deţine peste 80 de companii, precum asigurătorul Geico şi producătorul de îngheţată Dairy Queen, dar şi investiţii în acţiuni ale unor companii ca Wells Fargo, Coca-Cola Co, American Express şi IBM Corp. Buffett continuă să fie interesat de achiziţii, având la dispoziţie lichidităţi de 63,27 miliarde de dolari.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.