STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, INTERNATIONAL, Privatizare & Retrocedare, ISD - FDI & Investitii & Parcuri Industriale

Investitorii văd Europa Centrală şi de Est drept o regiune plină de oportunităţi

images (6)

 

 

 

 

 

Regiunea Europei Centrale şi de Est oferă oportunităţi variate, de la obligaţiuni guvernamentale la cluburi sportive şi studiouri de film, scrie Wall Street Journal (WSJ).

Astfel, dintre cele mai mediatizate tranzactii putem aminti  licitaţia a două studiouri din Polonia care se ocupă cu filme de animaţie şi documentare, la preţuri de 100.000-200.000 de dolari.

Încercarea Guvernului român să vândă compania naţională de transport feroviar de mărfuri pentru 81 milioane de dolari, în timp ce compania naţională de poştă este de vânzare pentru 112 milioane de dolari, notează WSJ.

Turcia caută un investitor interesat să preia în administrare peste 1.200 de mile (aproximativ 2.000 de kilometri) de autostrăzi.

„Lista poate continua la nesfârşit deoarece guvernele din această regiune derulează programe agresive de privatizare, care includ centre de sănătate, producători de ceramică şi chiar o fermă de animale”, notează WSJ.

Vânzările de acest tip sunt, „desigur”, încărcate cu riscuri şi dificultăţi pentru investitorii străini, continuă publicaţia americană. Randamentul scăzut oferit în alte părţi ale lumii, precum câştigul de 2% asociat titlurilor de Trezorerie SUA, creşte însă interesul investitorilor pentru Europa Centrală şi de Est, spun analiştii.

Astfel, majoritatea ţărilor din regiune nu au probleme în privinţa atragerii capitalului. În ianuarie, o emisiune de obligaţiuni de 1 miliard de dolari cu maturitatea la 10 ani efectuată de Polonia a atras oferte de 5 ori mai mai din partea investitorilor, iar o operaţiune de finanţare de 750 milioane euro desfăşurată de România a fost suprasubscrisă de peste 4 ori, aminteşte WSJ.

Pentru mulţi investitori, Europa de Est, cu oportunităţi pentru investiţii, datorii scăzute şi un cost redus al forţei de muncă, pare mai atractivă decât vestul continentului, împotmolit în criza datoriilor de stat şi o recesiune prelungită.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.