STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EUROPA, INTERNATIONAL

Victoria lui Macron opreste ascensiunea populismului in Europa. Cum vede noul presedinte al Frantei proiectul european?

Emmanuel Macron a castigat turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Franta, cu 65,5% din voturi, fata de cele 34,5% ale contracandidatei sale, Marine Le Pen. (sursa foto: Le Figaro)

In context european, dupa ce Austria a optat impotriva extremismului, alegand un presedinte independent in persoana lui Alexander Van der Bellen in decembrie anul trecut, apoi in Olanda, Partidul Libertatii al extremistului Geert Wilders a obtinut doar 12% din voturi, acum avem o infrangere a lui Marine Le Pen, exponenta discursului anti-european intr-o tara din nucleul dur al UE, cum este Franta.

Alegerile prezidentiale din Franta arata faptul ca populismul si nationalismul au limitele lor in interiorul Europei, dupa ce votul privind Brexitul de anul trecut a pus majoritatea tarilor pe continent in garda privind ascensiunea acestor forte.

 

Cum vede Emmanuel Macron viitorul Uniunii Europene?

Noul presedinte al Frantei sustine pozitia tarii sale in nucleul european si pledeaza pentru o consolidare la nivelul tarilor din zona euro. El sustine o reforma a Uniunii Monetare, astfel incat Zona Euro sa isi creeze propriul buget si sa aiba un unic Ministru al Finantelor.

Macron sustine comertul liber si a facut campanie pentru acordul UE-Canada privind liberul schimb. In acelasi timp, este impotriva reinstaurarii controalelor vamale in interiorul Europei.

Este relativ conservator in ce priveste protectia sociala, considerand ca aceasta este o valoare pe care Europa trebuie sa o pastreze.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.