Autor: Marin Pana– Cursdeguvernare.ro
În perioada scursă de la aderarea la Uniunea Europeană, dividendele distribuite investitorilor străini au depășit 20 de miliarde de euro iar dobânzile achitate la creditele acordate întreprinderilor lor din România le-au mai adus alte aproximativ 6,5 miliarde de euro.
În aproape toți cei nouă ani analizați, sumele extrase în baza investițiilor făcute aici au depășit 2% din PIB.
Cum e cu profitul reinvestit
Pe partea de profit reinvestit, pierderea cumulată în intervalul 2007 – 2015 a fost de circa 8,3 miliarde de euro, după ce numai în cei doi ani din captele intervalului acest indicator s-a poziționat pe plus.
Explicația este că, în rest, dividendele acordate au fost mai mari decât veniturile nete declarate pe baza participaţiilor la capitalurile firmelor înființate aici.
Veniturile realizate din investiţii străine directe
Veniturile nete obţinute de către investitorii străini direcţi sunt constituite din:
– veniturile din participaţii la capital
– veniturile nete din dobânzi.
Veniturile din participaţii la capital reprezintă profiturile obţinute de întreprinderile ISD, diminuate cu pierderile înregistrate de întreprinderile ISD.
Prin diminuarea veniturilor din participaţii la capital cu valoarea dividendelor repartizate
investitorilor străini direcţi se obţine valoarea profitului reinvestit, calculată conform metodologiei internaţionale de determinare a acestuia.
Veniturile nete din dobânzi sunt sumele primite de către investitorii străini direcţi în urma creditelor acordate întreprinderilor lor din România, atât direct, cât şi prin alte companii nerezidente din cadrul grupului.
Profiturile reinvestite negative apar atunci când sumele repartizate drept dividende sunt mai mari decât profiturile nete obținute de întreprinderile ISD diminuate cu pierderile înregistrate de întreprinderile