STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, P.I.B. & STATISTICI, Cercetare de Piata & Marketing

Venitul mediu lunar al unei gospodarii a fost de 2.528 lei in T3 din 2013

venituriVenitul mediu al unei gospodarii in Romania s-a ridicat, in al treilea trimestru din 2013, la 2.528 lei/luna, in timp ce cheltuielile totale au fost, in medie, de 2.267 lei/luna, potrivit ultimelor date ale Institutului National de Statistica (INS).

Rezultatele anchetei bugetelor de familie (ABF) arata ca, in cel de-al treilea trimestru al anului trecut, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 2.528 lei pe gospodarie si 886 lei pe persoana. Veniturile banesti au fost, in medie, de 2.182 lei lunar pe gospodarie si 765 lei pe persoană, in timp ce veniturile in natura au fost de 346 lei lunar pe familie si de 121 lei de persoana.

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri – 49,1% din veniturile totale ale gospodariilor, respectiv 51,2% in trimestrul II si 53,1% in trimestrul III 2013.

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit si veniturile din prestatii sociale (22,7%), veniturile din agricultura (4,2%), veniturile din activitati neagricole independente (2,9%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodăriei (1,7%). O pondere importanta o au si veniturile in natura (13,7%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (12%).

Exista insa diferente pe zone de rezidenta. Astfel, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost, in perioada analizata, cu 38,7% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 13,7% mai mari fata de ansamblul gospodariilor. Veniturile gospodariilor de la orase au provenit in proportie de 65,2% din salarii, de 21,2% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand doar 6,9% din total. In zona rurala, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 35,2% din totalul veniturilor.

În ceea ce priveste cheltuielile totale ale populatiei, acestea au fost, in trimestrul III din 2013, in medie, de 2.267 lei lunar pe gospodarie si 794 lei pe persoana, reprezentand 89,7% din nivelul veniturilor totale.

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc).

Potrivit clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au fost, in medie, 40,9% din consumul gospodariilor. O componentă a consumului, cu pondere relativ mare in cheltuieli, este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.