STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, LIFE-STYLE & HOBBY, Servicii & Comert & Logistica, INTERNATIONAL, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb, Electronice & Gadget

Valoarea ascunsă a telefoanelor inteligente ar putea reduce la jumătate deficitul comercial al SUA

– Chestiunea exporturilor de software în cadrul „Conturilor Naționale” ale Statisticii ar putea fi utilizată pentru combaterea tensiunilor comerciale –

Deficitul comercial al SUA ar putea fi redus la jumătate din punct de vedere tehnic dacă statisticienii ar putea să capteze mai bine valoarea software-ului dezvoltat în Silicon Valley și încorporat în smartphone-uri la nivel mondial, potrivit lui Hal Varian, economist șef al Google, informează Financial Times.

Economiștii din domeniul comerțului au susținut de multă vreme că metodele actuale de colectare a datelor nu reflectă complexitatea lanțurilor de aprovizionare globale moderne, produsul fizic al iPhone-ului fiind un exemplu adesea citat.

În timp ce datele de import ale SUA reflectă costul cu amănuntul al unui telefon ca provenind în întregime din China, doar o mică parte a valorii sale este de fapt adăugată în această țară, deoarece telefoanele sunt asamblate în fabrici din China din produse provenite din întreaga lume. Cele mai multe dintre profituri se duc de asemenea la Apple, o companie americană, și nu la furnizorii săi din China. Sistemul de operare Android al Google – instalat pe 80% din smartphone-urile din întreaga lume – este tratat ușor diferit de statisticieni, deoarece software-ul este open source și Google colaborează cu companii care acceptă să afișeze Google Apps pe dispozitivele lor. Dar efectul este similar: software-ul Android nu contează pentru exporturile din SUA, dar când un telefon finalizat este vândut în SUA, acesta se reflectă în importuri. Există denaturări suplimentare dacă telefonul este vândut într-o altă țară terță decât SUA.

Problema a determinat economiștii de la OCDE să lucreze la noi baze de date „comerciale cu valoare adăugată” pentru a reflecta mai bine comerțul modern. Dar durează ani de zile ca datele să fie colectate.

Economistul-șef al Google, Hal Varian, a susținut că includerea valorii design-ului produsului și software-ului în exporturi ar fi o măsură mai precisă a activității economice.

Dacă vânzările mondiale de smartphone-uri au totalizat aproximativ 400 de miliarde de dolari pe an, cu aproximativ 200 de miliarde de dolari, la o estimare conservatoare, reprezentând valoarea software-ului, „aceasta reduce deficitul comercial al Statelor Unite la jumătate„, a declarat Varian la o conferință de la Londra. „Este mai ușor să contorizezi un bun fizic care intră în SUA și un atașament de e-mail care iese”, a spus el. Un cip este contorizat ca export. Software-ul nu. Dar ele fac același job.

„O schimbare de acest fel ar afecta nu numai măsurarea economiei digitale, ci și sectoare cum ar fi construcția de mașini și chiar îmbrăcămintea – în care costurile de producție au reprezentat doar aproximativ 20% din prețul de vânzare cu amănuntul„, a spus Varian . Aceste aspecte ale măsurării statistice sunt din ce în ce mai controversate în contextul tensiunii în creștere a comerțului dintre Washington și Beijing.

În 2014, Biroul de Management și Buget din SUA a abandonat planurile de a crea o nouă clasificare a „producătorilor de bunuri fără fabrici” după ce a primit mii de plângeri din partea întreprinderilor mici care au considerat-o o perdea de fum care ascunde declinul producției americane. Varian a mai spus că Produsul Intern Brut (P.I.B.) – deseori utilizat în mod abuziv ca mijloc de măsurare a nivelului de trai național – ar putea deveni o măsură și mai puțin bună a bunăstării într-o lume a lanțurilor de aprovizionare globale și a tehnologiei în schimbare rapidă.

De la fotografierea digitală la sistemele de navigație GPS, playere audio la monitoarele de fitness, serviciile discrete care au fost folosite pentru a calcula Produsul Intern Brut acum sunt în mare parte incluse în smartphone-uri și necontorizate, deoarece erau efectiv gratuite pentru consumatori.

Nu a existat nici un mod clar de a măsura contribuția acestora la bunăstarea sau productivitatea utilizatorilor. „Gândiți-vă la tot timpul pe care îl câștigăm când nu ne rătăcim”, a spus el. „GPS-ul este o creștere uriașă a productivității mele personale, dar asta nu se manifestă în PIB, deoarece nu este o tranzacție de piață.”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.