STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, FINANTE PERSONALE, Finante & Servicii Profesionale, Privatizare & Retrocedare, Piata de Capital - BVB

Va beneficia bursa locala de momentum-ul listarilor ? Idei desprinse la Conferinta „Privatizarile statului, ultima sansa pentru piata locala de capital”

Zemanta Related Posts ThumbnailConferinta „Privatizarile statului, ultima sansa pentru piata locala de capital” organizata de Ziarul Financiar in aceasta perioada in care oferta Romgaz este pe cale a se incheia cu un succes a beneficiat de participarea urmatorilor invitati in cele doua paneluri: Lucian Anghel – Presedinte CA al BVB, Narcisa Oprea – Schoenherr si Asociatii, Claudiu Cercel – Vicepresedinte BRD, Cristian Agalopol – Presedinte Depozitarul Central, Daniel Daianu – Prim-vicepresedinte ASF, Rares Nilas – Presedinte BT Securities, Laviniu Beze – Presedinte Asociatia Investitorilor in Piata de Capital, respectiv Ovidiu Dimbean-Creta – Decan ASEBUSS.

 

Cateva din ideile desprinse in cadrul discutiilor au fost:

  • Suprasubscrierea de la Romgaz de pana acum, investitorii romani (fara a include institutionalii) punand pe masa peste 200 milioane de EUR, a aratat potentialul de plasament al investitorilor locali. Se pune intrebarea daca nu cumva transa de 15% din oferta practicata la ultimele 3 operatiuni este prea mica, premisa de lucru fiind ca nu ar fi existat o cerere suficienta. Realitatea a aratat interesul mare al investitorilor locali, in ofertele Transgaz, Nuclearelectrica, iar acum Romgaz (opinii sustinute de Lucian Anghel, Narcisa Oprea). Prospectul Romgaz prevede posibilitatea de a merge la 20% pentru investitorii de retail, Laviniu Beze avansand ideea unui procent mai mare pentru urmatoarele oferte.

 

  • Claudiu Cercel a accentuat oportunitatea si necesitatea finantarilor alternative prin pietele de capital, propunand urmatorul scenariu: „Daca acum avem 75 miliarde de EUR active finantate bancar si circa 13 miliarde EUR prin alte canale – fonduri de investitii, de pensii, societati de tip inchis, piata de capital in sens mai larg, asadar raportul este 85-15%, ar trebui sa tindem catre acel 70-30% european, pe care il vedem si in Polonia. Presupunand un scenariu in care in 2020 am avea un PIB nominal de 200 miliarde de EUR, am putea vedea 150 miliarde EUR bancar si 50 miliarde piete de capital si alte canale alternative – fonduri, asigurari, adica 75-25%”

 

  • Dat fiind recentul esec al IPO-ului AdePlast, a aparut drept legitima intrebarea moderatorului – Cristian Hostiuc, Director editorial al ZF – anume de ce piata este dispusa sa finanteze emitenti de stat si nu finanteaza si emitenti privati. Dl Daniel Danianu si-a exprimat opinia ca piata ar fi putut sa sprijine finantarea AdePlast si ca s-ar fi putut gasi o constructie mai buna si un timing mai bun al ofertei. Pe de alta parte, Rares Nilas a considerat ca oferta a fost prea mica pentru a putea fi prezentata si investitorilor institutionali relevanti. Ovidiu Dimbean-Creta a subliniat faptul ca esecul pietei trebuie admis, in sensul ca AdePlast are o nevoie de finantare pe care Bursa nu i-a oferit-o, din diverse motive – de perceptie a riscului, de pregatire si constructie a ofertei.

 

  • Investitorii institutionali straini pun in balanta oportunitatile de pe piata romaneasca fata de costurile si riscurile aferente intrarii pe BVB. Inclusiv din motive externe bursei, precum necesitatea unui agent fiscal sau procesarea lenta a unor majorari de capital, incasarea dividendelor in modalitati diferite si alte elemente cu care investitorii straini nu sunt obisnuiti, exista aceste elemente care inhiba intrarea unor fonduri externe pe piata noastra. Aceste detalii trebuie si pot fi surmontate, in paralel cu exploatarea „momentum”-ului pietei, dat de ofertele in derulare (opinii sustinute de Narcisa Oprea, Cristian Agalopol).

 

  • Din partea majoritatii speakerilor a rezultat oportunitatea si preferinta investitorilor locali de a finanta companii locale, desi teoretic, in lumina prevederilor internationale, nimic nu ar impiedica duble listari sau oferirea altor instrumente de finantare pe pietele internationale. Lucian Anghel a enumerat cateva companii de stat care in viitor ar putea veni pe bursa – Hidroelectrica, Electrica SA, eventual Romtelecom despre care se vorbeste in aceasta perioada si chiar Salrom SA – Societatea Nationala a Sarii. In acest context, domnia sa a facut paralela cu Bursele de la Varsovia si Istanbul, care intai au oferit companii de stat de calibru, cu o anumita lichiditate, iar in timp a urmat si inlantuirea de companii private care au ridicat finantare de pe bursele respective.

 

Intr-un context favorabil pietei locale in ultimele luni, va fi important ca afluxul de bani care s-a creat cu ocazia ofertelor sa fie secondat de extinderea oportunitatilor si pe parcursul anului 2014. Astfel, BVB ar putea iesi din conul de umbra in care s-a aflat in peisajul financiar romanesc de pana acum.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.