STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Banci & BNR, Credit Ipotecar & Imobiliar & ANL, Insolventa & Lichidatori

UniCredit Romania a vandut NPL-uri de 340 mil. euro, iar BCR, de 1,2 mld. euro in 2015

credite neperformanteUniCredit a vandut un pachet de credite neperformante, de 340 mil. euro catre polonezii de la Kredyt Inkaso, la un discount de 92%. Si BCR a reusit sa vanda, pe ultima suta de metri din 2015, neperformante de 1,2 mld. euro, catre APS, Deustche Bank si IFC, fiind cea mai mare tranzactie din anul trecut.

Pachetul scos la vanzare de UniCredit se refera la im­pru­­muturi acordate companiilor mici si mijlocii, o categorie lovita in perioada crizei. Dupa primele noua luni, UniCredit, al cincilea jucator din sistem, avea o rata a cre­ditelor neperformante de 16,4%, peste media sistemului, potrivit ZF. Compania poloneza care a achizitionat pachetul de credite neperformante are la dispozitie trei luni pentru a plati pretul tranzactiei, la un discount-ul este de 92%.

Kredyt Inkaso, companie de recuperare de creante, subsidiara a grupului polonez cu acelasi nume, a intrat pe piata locala la inceputul lui 2013, iar dupa trei ani a ajuns sa administreze un portofoliu de credite neperformante de circa 1 miliard de euro, incluzand si aceasta tranzactie cu UniCredit.

Si BCR a vandut, pe ultima suta de metri, neperformante de 1,2 miliarde de euro catre consortiul alcatuit din APS, Deutsche Bank si IFC, fiind vorba despre credite corporate. Astfel, Deutsche Bank a reintrat in joc dupa ce in vara a fost exclusa de la negocierile pentru un pachet mai mare de neperformante la BCR, acolo unde fondul Lone Star fusese in pole position, dupa cum noteaza ZF. Oricum, este cea mai mare tranzactie din 2015 cu credite neperformante.

Conform unor surse din piata citate de ZF, discountul de vanzare pentru un astfel de portofoliu a fost in jur de 90%.

Deutsche Bank, IFC si APS sunt clientii traditionali de achizitie a portofoliilor de neperformante de la BCR. Deutsche si IFC finanteaza tranzactia, iar APS, filiala de la Bucu­resti a unui grup ceh de recuperari de creante, se ocupa de servisarea si re­cu­pe­rarea NPL-urilor.

In 2015, bancile au continuat sa faca curatenie in bilanturi, unele estimari aratand ca piata a fost inundata de un val nou de credite neperformante. Eurobank, grupul bancar grec care detine in Romania Bancpost si o divi­zie de credite de consum si Intesa Sanpaolo Bank s-au regasit printre bancile care au pregatit vanzarea unor credite neperformante. Si alte banci au pachete de neperformante de care ar vrea sa scape, dar de dimensiuni mai mici.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.