STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, LIFE-STYLE & HOBBY, Stiinta & Tehnologie, Sanatate & Farma

Un bărbat paralizat a mers din nou datorită implantului unui neurostimulator la nivelul măduvei spinării

www.nature.com

Un om cu o leziune a coloanei vertebrale care l-a lăsat paralizat a reușit să meargă datorită unui nou implant revoluționar de neurostimulator medular, conform CNN.

Doi pacienți implicați în studiu au fost, de asemenea, capabili să-și recâștige controlul mușchilor picioarelor după ce au fost implantați cu stimulatori electrici care ar putea ajuta la compensarea leziunilor la nivelul măduvei spinării, potrivit unui nou studiu publicat de revista Nature.

Măduva spinării transmite mesaje din creier către alte părți ale corpului, permițându-ne să ne mișcăm membrele, să percepem senzații precum presiunea sau temperatura și să controlăm funcțiile vitale.

Dacă este deteriorată, semnalele neuronale pot avea probleme în a fi transmise, lăsând o persoană paralizată sau cu un altfel de handicap. În acest experiment, cercetătorii de la Institutul Federal de Tehnologie Elvețian din Lausanne au folosit implanturi electrice pentru a compensa decalajul din măduva spinării, ajutând la transferul mesajelor din creier peste zona afectată, într-o parte nedeteriorată a măduvei spinării inferioare.

Efectele tratamentului au durat dincolo de momentul în care semnalele electrice au încetat și „toți participanții au reținut o anumită îmbunătățire a mișcării musculare chiar și după terapia de stimulare”, potrivit revistei Nature.

În timp ce rezultatele au fost uimitoare, echipa a avertizat rapid că tratamentul – numit stimulare electrică epidurală – se află în stadii incipiente și nu este clar pentru cât de mulți oameni acest tratament ar funcționa. Foarte important, dimensiunea actuală a eșantionului a fost foarte mică și toți cei implicați în studiu au păstrat un anumit nivel de funcție motorie sub rănile suferite, chiar dacă acest lucru nu era suficient pentru a merge fără ajutor.

Unul dintre semnele pozitive despre studiu este că stimularea electrică nu mișca ea singură mușchii, așa cum trimiterea curentului printr-un corp mort îl face să zvâcnească, ci s-a bazat pe subiecții care încearcă să își miște membrele cu propria lor voință.

„Funcționează într-adevăr ca amplificator”, a declarat Grégoire Courtine pentru Nature. Nu este ca și cum preluăm controlul asupra piciorului. Pacienții – ei trebuie să o facă.

El a spus că, după două zile, noua mișcare a devenit aproape naturală pentru subiecți și în decurs de o săptămână au putut să meargă cu asistență limitată. Aceasta a inclus o persoană care anterior nu a avut pic de mișcare în picioare, și o alta al cărei picior stâng a fost complet paralizat, potrivit Nature.

Nu cu mult timp în urmă, speranța ca cineva paralizat de ani de zile de la o leziune severă a măduvei spinării ar putea vreodată să meargă din nou era doar asta – o speranță„, conform unui editorial din revistă despre noile cercetări. „Dar progresele recente le aduc speranțele mai aproape de realitate”.

Într-un studiu publicat în New England Journal of Medicine în septembrie 2018, cercetătorii de la Kentucky Spinal Cord Injury Research Center de la Universitatea din Louisville au descris modul în care doi din patru pacienți cu „leziune a măduvei spinării cauzatoare a pierderii complete a funcțiilor motorii” – adică pierdere completă a mișcării voluntare mai jos de leziune – au fost capabili să meargă din nou după ce au fost implantați cu un dispozitiv de stimulare a măduvei spinării și apoi au fost supuși unei fizioterapii extinse. Ei merg cu ajutorul cadrelor.

“Această realizare ar trebui să ne schimbe mentalitatea despre persoanele cu paralizie”, a declarat Susan Harkema, unul dintre cercetatorii de frunte din acest studiu, care este un profesor în cadrul Departamentului de Chirurgie Neurologică de la Universitatea din Louisville. „Este fenomenal. Aceste noi cunoștințe ne oferă instrumentele necesare dezvoltării de noi strategii și instrumente pentru recuperarea persoanelor cu leziuni cronice ale coloanei vertebrale”.

Un alt studiu publicat, de asemenea, în septembrie, în revista Nature Medicine, a prezentat rezultate similare. Un om paralizat din 2013 și-a recăpătat capacitatea de a sta în picioare și de a merge cu asistență datorită stimulării măduvei spinării și a fizioterapiei, potrivit unui studiu realizat în colaborare cu Clinica Mayo și Universitatea din California, Los Angeles.

Aceste studii oferă dovezi suplimentare importante pentru progresele înregistrate în domeniul leziunilor măduvei spinării, a declarat anterior Monica Perez, profesor în cadrul Departamentului de Chirurgie Neurologică al Miami Project to Cure Paralysis de la Universitatea din Miami. Ea a spus că arată mai multe dovezi că persoanele cu paralizie severă au adesea conexiuni reziduale care „pot fi utilizate într-o manieră funcțională relevantă – și asta e uimitor”.Ceea ce ne învață este faptul că acele rețele de neuroni aflate sub o leziune a măduvei spinării pot funcționa chiar și după paralizie „, conform dr. Kendall Lee, co-investigator principal și director al Laboratoarelor de Neurologie din Clinica Mayo.Pacienți ca David M’zee au luat parte la noul studiu. Elvețianul în vârstă de 30 de ani a fost informat de către medici că nu va merge niciodată după un accident sportiv. Acum, el poate să meargă în jur de o jumătate de kilometru cu implantul pornit.

„Pentru mine înseamnă mult, sunt surprins de ceea ce am reușit să facem, cred că trebuie să încerci imposibilul pentru a face posibilul realitate. Este foarte distractiv – se simte foarte bine” a declarat acesta pentru BBC.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.