STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EUROPA, Sanatate & Farma

Salariile medicilor in Romania comparativ cu Uniunea Europeana

salariile medicilorIn Romania, cel mai mare salariu pentru medici este de 874 de euro, in timp ce in Danemarca, de exemplu, este de 13.333 de euro, fapt ce ne pozitioneaza la coada Uniunii Europene (UE). 

Ultimele statistici privind salariile medicale in Europa indica cifre absolut rusinoase pentru Romania. Salariu minim, lunar, pentru medici este de 373 euro, in timp ce retributia maxima nu depaseste 874 euro, fapt ce ne pozitioneaza pe ultimul loc in UE, potrivit Medlines.org. Spre comparatie, in Danemarca, de exemplu, un cadru medical castiga minim 8.333 de euro si maxim 13.333 euro.

Romania este ultima tara in Uniune nu doar la capitolul salarii in sistemul medical, ci si in privinta sumei alocata cheltuielilor din acest sistem. In UE, suma totala alocata sistemului de sanatate a variat semnificativ. Ponderea cheltuielilor cu sistemul de sanatate a depasit 11% din PIB in patru state, respectiv Franţa, Germania, Olanda si Danemarca, ceea ce inseamna aproape dublu fata de suma alocata cheltuielilor cu sistemul de sanatate in comparatie cu PIB-ul in Romania.

„Timp de multi ani, sistemul medical din Romania a fost subfinantat, bugetul national fiind impartit intre interesele politice si alte nevoi ale economiei locale lente” declara Zahal Levy, presedintele MediHelp International, in opinia caruia „cheltuielile pe cap de locuitor sunt printre cele mai scazute din Europa, primand ineficienta si coruptia”. Faptul ca personal medical de exceptie lucreaza in echipe insuficiente si cladiri prost intretinute este deja un fapt binecunoscut despre Romania. „Profesorii si managerii de departamente ar putea avea salarii de cincizeci de ori mai mari in strainatate, asa ca nu ne surprinde exodul cadrelor medicale din ultimii ani”, mai spune Zahal Levy.

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.