STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, INTERNATIONAL

UE va eficientiza industria militară, pentru reducerea dependenţei de SUA în materie de apărare, printr-un fond comun

UE vrea un fond european pentru apărarePrincipala propunere se referă la crearea unui fond de investiţii pentru apărare, la care vor contribui ţările europene, pentru finanţarea unor programe de proiectare şi construire a elicopterelor şi dronelor militare. Fondul, care ar putea fi susţinut de Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), ar urma să mobilizeze iniţial cinci miliarde de euro anual, a spus Katainen.

Planul propune creşterea sumei din bugetul UE alocate cercetării în domeniul militar de la 25 de milioane de euro la 90 de milioane până în 2020, când ar urma să înceapă un program dedicat acestui scop, în valoare de 500 de milioane de euro anual.    În acest timp, fondul consacrat achiziţiilor comune de tehnică militară este estimat de executivul comunitar la aproximativ cinci miliarde de euro pe an, notează AFP. Pentru a creşte precizia acestei estimări, Comisia intenţionează să lanseze un studiu de fezabilitate.

În mod separat, Comisia Europeană, care administrează anual un buget de 150 de miliarde de euro, va începe să aloce fonduri pentru cercetarea militară. Ţinta este de 500 de milioane de euro anual începând din anul 2021. Un plan-pilot de 90 de milioane de euro se va desfăşura începând din 2017. „Nu va fi uşor, dar trebuie să oferim mai multe fonduri în comun”, a explicat acum o săptămână Elzbieta Bienkowska, comisarul UE pentru Industrie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.