STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Agricultura & Agro-Food, EUROPA, INTERNATIONAL

UE nu mai este „lapte si miere” pentru fermieri, pe fondul supraproductiei

lapteIn Franta, fermierii au blocat granitele spre Spania si Germania. In Belgia, protestele au fost insotite de incendierea cauciucurilor de tractoare si masini. In Marea Britanie, cirezi intregi au fost scoase pe plajele insulei, in semn de protest.

Retragerea cotelor de lapte pentru fiecare tara a dus la o supraproductie nemaiintalnita, accentuate si de embargoul impus de Rusia pe produsele lactate din UE, dupa cum scrie Bloomberg. Fermierii simt din plin efectul abundentei laptelui pe piata europeana, care a dus la o scadere a pretului, pana la valoarea minima a ultimilor 5 ani. Supraproductia globala a scazut si cererea de lapte dinspre China, in timp ce Rusia a decis sa mentina masura de embargo pentru alimentele din Europa.

„Ne indreptam spre un dezastru total. Pretul nu acopera costurile de productie”, explica David Handley, presedintele unei asociatii de fermieri din Regatul Unit. Pana acum, acestia au organizat 100 de proteste in fata supermarketurilor.

Producatorii de lactate le cer marilor magazine sa plateasca un pret mai mare, in timp ce cumparatorii sunt indemnati sa cumpere marfa locala si nu produse mai ieftine de import. Cotele stabilite pentru fiecare stat in parte au reprezentat un sistem care a asigurat o oarecare liniste in Europa timp de 30 de ani, explica Bloomberg.

Anul acesta, insa, au fost inlaturate pentru a se trece la o piata libera, in interiorul UE. Efectul a fost o scadere cu 2,1% a pretului la lapte, branza si oua fata de 2014, potrivit statisticii institutiilor europene. In Franta, de exemplul, pretul laptelui din comert a coborat chiar cu 5,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Britanicii, pe de alta parte, se plang ca 40% din costul de productie al laptelui este trecut automat la pierderi.

Laptele este achizitionat la un pret de 15 penny, mult sub costul de productie de 25 de penny. Pentru multi fermieri, situatia aceasta este insuportabila. Handley, galezul de 63 de ani aflat in fruntea protestatarilor, spune ca in cateva luni isi va vinde cireada de 140 de vite pentru a pune capat pierderilor.

In acelasi timp, in nord-estul Angliei, fermierii si-au scos vacile pe plaja Redcar pentru a-i convinge pe comercianti sa discute cu ei. Lituanienii au aruncat 30 de tone de lapte pe strazi dupa ce oferta primita de la retaileri a fost de 10 eurocenti/litru.

Este de asteptat ca, anul acesta, productia de lapte din UE sa creasca cu cel putin un procent, pana la 161,4 milioane de tone, dar si restul lumii este scaldat in supraproductie. Departamentul de Stat pentru Agricultura al SUA estimeaza ca anul acesta se vor inregistra productii record de lapte, unt si branzeturi la nivel global.

O situatie care face ca doua dintre cele mai mari firme de produse lactate din UE, Royal Friesland Campina si Arla Foods, sa plateasca o suma cu 25% mai mica decat anul trecut pentru laptele colectat de la producatori. „Piata globala este cu adevarat scaldata in lapte”, explica Kevin Bellamy, analist in acest sector pentru Rabobank International.

Etalonul pretului alimentelor la nivel global a coborat si el pana la cel mai scazut nivel din ultimii 6 ani, ca urmare a scaderii pretului la lapte, au remarcat economistii departamentului de Alimente si Agricultura din cadrul ONU.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.