STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, Energie & Utilitati & Infrastructura, EUROPA

UE blocheaza acordul nuclear intre Ungaria si Rusia pentru extinderea centralei nucleare Paks

centrala PaksComisia Europeana a blocat acordul semnat in ianuarie intre Budapesta si Moscova privind extinderea singurei centrale nucleare maghiare, Paks, care furnizeaza 40% din energia electrica consumata in aceasta tara, scrie Financial Times.

Comisia Europeana a urmat recomandarea Comunitatii Europene a Energiei Atomice (Euratom), care „a refuzat sa aprobe planurile Ungariei de a importa numai energia nucleara ruseasca”, citeaza AFP. Decizia a fost luata saptamana trecuta dupa o reuniune a comisarilor europeni la Bruxelles, iar rezultatul ar fi ar fi blocarea extinderii proiectului Paks II.

Conform acordului semnat in ianuarie, Rusia ar trebui sa ofere o linie de credit Ungariei de 10 miliarde de euro reprezentand aproximativ 80% din costul extinderii Paks. Acest proiect, in valoare de 12.5 miliarde euro, presupune construirea, din 2018, a doua reactoare de 1.200 MW fiecare, primul reactor fiind asteptat sa devina operativ din 2023.

La inceputul lunii martie, Parlamentul ungar a crescut de la 15 la 30 ani perioada in care controversatul acord nuclear cu Rusia va ramane secret, infuriind opozitia care a denuntat atribuirea proiectului fara transparenta si licitatie. Paks este singura centrala nucleara din Ungaria, cu patru reactoare rusesti de tip VVER-440.

Ea a generat 15,370 gigawati ora anul trecut, reprezentand 50,7% din productia nationala si 36,4% din consum. Incepand din 2015, unitatile centralei care utilizeaza combustibl nuclear imbogatit la nivelul de 4,2% au trecut la folosirea unui combustibil imbogatit la nivelul de 4,7%, ceea ce va creste ciclul de la 12 la 15 luni.

Trecerea la acest tip de combustibil va contribui totodata la cresterea puterii si reducerea costurilor reparatiilor planificate la unitati, a adaugat TVEL. Producatorul rus, care face parte din corporatia nucleara Rosatom, a furnizat combustibil centralei de la Paks in baza unui contract incheiat in 1999.

Contractul este valid pe intreaga durata de viata a centralei, extinsa pana in 2037, anunta TVEL in octombrie anul trecut. Valoarea combustibilului vandut in 2013 a fost de 8,3 milioane de euro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.