STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, EUROPA, INTERNATIONAL, Integrare EUROPEANA

Ucraina intoarce spatele Uniunii Europene

Viktor IanukoviciDe teama de a nu afecta schimburile comerciale cu Rusia, Ucraina a suspendat pregatirea Acordului de asociere cu Uniunea Europeana (UE).

Printr-un decret al premierului Mikola Azarov, Ucraina a renuntat la pregatirea Acordului de asociere cu UE, ce urma sa fie semnat la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius din 28-29 noiembrie. „Acordul de la Vilnius nu va fi semnat. (…) Misiunea noastra s-a incheiat”, a declarat fostul presedinte polonez, aflat in misiune la Kiev, impreuna cu fostul presedinte al Parlamentului European, Pat Cox, dupa cum scrie Mediafax.

Documentul guvernamental prevede „suspendarea procesului de pregatire a acordului de asociere intre Ucraina si UE pentru „a asigura securitatea nationala, relansarea relatiilor economice cu Rusia si pregatirea pietei interne pentru relatii de la egal la egal cu UE”, dupa ce s-a luat in considerare efectele asupra schimburilor comerciale cu Rusia. Oficialii de la Kiev au declarat ca guvernul a fost determinat sa „restabileasca volumul schimburilor comerciale pierdut cu Federatia Rusa”.

De cealalta parte, oficiali ai UE si-au aratat dezamagirea fata de decizia Ucrainei. „Este o dezamagire, nu doar pentru UE, ci si pentru poporul ucrainean”, a declarat Catherine Ashton, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

In schimb, presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a dat asigurari ca tara sa va continua eforturile pentru integrarea europeana, in pofida suspendarii actiunilor preparatorii in vederea unui acord de asociere cu UE. „Ucraina va continua sa mearga pe calea integrarii UE”, a spus Ianukovici, recunoscand ca, „in mod categoric exista dificultati pe aceasta cale”. Un lider al opozitiei ucrainene, Arseni Iateniuk, il acuza pe Viktor Ianukovici de „inalta tradare” si cere demiterea acestuia.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.