STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, LIFE-STYLE & HOBBY, Telecom & IT-C & Online, PC Games

Ubisoft, EA Games, Gameloft, King şi MavenHut, afaceri cumulate de 400 mil. lei

Ubisoft, EA Games, Gameloft, King şi MavenHut au ajuns anul trecut la vânzări cumulate de 376 mil. lei din producţia şi testarea de jocuri video pe PC, console sau mobile, fiind cele mai mari companii ale industriei de gaming din România, arată calculele ZF pe baza datelor obţinute de la Ministerul Finanţelor.

EA GamesVeniturile lor au crescut cu aproape 30% faţă de anul trecut. Numai o mică parte a businessului se face însă „pe banii“ utilizatorilor de jocuri din România. Astfel că cei peste 4.000 de români care lucrează ca producători, dezvoltatori sau testeri în companii de gaming lucrează pentru piaţa externă.

„România este al 20-lea consumator al jocurilor pe care noi le producem, pe primele locuri fiind Germania şi Marea Bri­tanie“, spune Bobby Voicu, cofondator şi CEO al MavenHut, producător local de jocuri pentru reţele sociale şi zona de mobile.

Compania a fost înfiinţată la finalul anului 2012, iar în 2014 a ajuns la venituri de aproape 10 milioane de lei, de la 4.600 de lei în primul an de activitate. Businessul a fost pus pe picioare de Bobby Voicu în Irlanda unde se şi regăseşte în prezent sediul central al dezvoltatorului (firma din Irlanda, Mavenhut Limite este şi unic acţionar al filialei din România), iar ceilalţi doi parteneri de afaceri sunt Cristi Badea şi Elvis Apostol.

Bobby Voicu spune că producătorii de jocuri video din România nu ţintesc în mod special piaţa locală nu pentru că există o problemă de consum, ci pentru că puterea de cumpărare a românilor, dar şi numărul locuitorilor sunt prea mici în comparaţie cu pieţele externe.

MavenHut este singura companie ro­mâ­nească din topul celor mai mari cinci firme de gaming de pe plan local, condus detaşat de francezii de la Ubisoft. Aceştia au fost primii care au dat tonul industriei de gaming în România, deschizând un birou în Bucureşti în 1992. Anul trecut, Ubisoft România, companie cu un număr mediu de 1.300 de angajaţi şi un al doilea birou la Craiova, a avut o cifră de afaceri de aproape 136 de milioane de lei, în creştere cu 13% faţă de anul anterior.

Printre cei mai mari jucători din industria de gaming de pe plan local se numără şi americanii de la EA Games (Electronic Arts), cu afaceri de peste 110 mil. lei, francezii de la Gameloft (cu o cifră de afaceri de 94 de milioane de lei) şi biroul dezvoltatorului suedez de jocuri King din Bucureşti, care în aproximativ trei ani de la intrarea pe piaţa locală a ajuns la afaceri de milioane de lei.

Potrivit informaţiilor din piaţă, România are câteva zeci de firme care produc jocuri video, în special pentru dispozitivele mobile.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.