STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Telecom & IT-C & Online, Piata de Capital - BVB

Twitter vrea să strângă 2 mld. dolari în urma IPO-ului, evaluarea companiei putând urca la 17,4 miliarde de dolari

Twitter a majorat luni preţul de listare la bursă cu până la 25%, datorită interesului mare al investitorilor pentru oferta publică iniţială, fiind a treia rețea de socializare care se listează pe bursa americană, conform Reuters.

Sursă: www.dailyfinance.com
Sursă: www.dailyfinance.com

Astfel, Twitter va emite 70 de milioane de acțiuni la un preț în intervalul de 23 – 25 $/actiune, compania având posibilitatea să atragă între 1,61 și 1,75 miliarde dolari. În cazul în care va exista o supra-cerere, se va putea activa opțiunea de a oferi încă 10 milioane de acțiuni, suma totală urcând la 2 miliarde dolari.

În urma ofertei de 13% din capitalul companiei, se estimează că Twitter va fi evaluată la peste 15 miliarde dolari, iar dacă se iau în calcul opțiunile și acțiunile restricționate la tranzacționare, evaluarea totală urcă la 17,4 miliarde dolari.

Prin comparație, Facebook a țintit la listare o capitalizare de 100 miliarde de dolari, însă există temeri pe piață privind posibilitatea unei evoluții similare acțiunilor Facebook, care a avut o supra-evaluare la ofertă, urmată de o scădere puternică și o revenire abia la 1 an de la listare. În prezent, o acțiune Facebook este cotată la 48 $, comparativ cu 38$ în momentul listării.

După IPO, Twitter ar putea începe o serie de achiziţii pentru a extinde activităţile de cercetare şi dezvoltare, inclusiv prin achiziţia altor companii pentru produse, tehnologie şi personal.

Fondurile obţinute la listare, o linie de credit de 1 miliard de dolari şi un bancher specializat în achiziţii care s-a alăturat companiei venind de la banca Morgan Stanley vor ajuta Twitter să cumpere noi companii, mai mari decât cele de până acum, în intervalul de preţ de 100-500 de milioane de dolari.

Twitter este deja una dintre cele mai active companii din IT în privinţa achiziţiilor, potrivit datelor PrivCo, cu zece companii cumpărate anul trecut și nouă anul acesta. Achiziţia MoPub pentru peste 300 de milioane de dolari, realizată în luna septembrie, este cea mai mare tranzacţie de până acum a Twitter.

Capitalizarea potențială a Twitter la listare poate fi de 15,3 miliarde dolari (17,4 miliarde dolari incluzând activarea opțiunilor), în condițiile în care compania are venituri estimate pe 12 luni de aproape 600 milioane de de dolari, însa înregistrează pierderi de peste 100 milioane de dolari.

Facebook (FB) are o capitalizare la acest moment de 121 miliarde dolari, la venituri pe ultimele 12 luni de circa 6,5 miliarde de dolari, iar compania a trecut recent pe profit trimestrial.

LinkedIn (LNKD) are o capitalizare de 26,4 miliarde dolari, comparativ cu venituri de aproape 1,4 miliarde dolari pe ultimele 4 trimestre având o profitabilitate ușor pozitivă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.