STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Legislatie & Mediu de Afaceri, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

Propunere neoficială: Cota unică și TVA de 22%, începând cu 2014

Potrivit unei propuneri avansate de premierul Victor Ponta în ultima şedinţă a USL, începând cu 2014 cota unică ar urma să crească de la 16% la 22%, în timp ce TVA ar scădea de la 24% la 22%, încasările la buget nefiind cele prognozate.

Sursă: www.mediafax.ro
Sursă: www.mediafax.ro

„La finalul şedinţei USL de vineri, Ponta a venit cu această propunere. Discuţia a pornit de la faptul că încasările la buget nu sunt cele prognozate, iar dacă vrem fonduri pentru investiţii trebuie să luăm o decizie în interiorul USL. Nu s-a luat o decizie, ci a fost doar o propunere. A fost o discuţie generală, nu s-a intrat în detalii”, potrivit unor surse din conducerea PSD, scrie Gândul.

PNL a arătat că nu va fi de acord cu această creștere a cotei unice, datorită promisiunilor făcute în ultima perioadă privind nemajorarea taxelor.

De asemenea, o astfel de schimbare a politicii fiscale trebuie negociată cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

În lipsa unei decizii, propunerea lui Ponta va fi discutată pe larg într-o şedinţă ulterioară.

Rectificări bugetare

Prima rectificare bugetară din acest an a fost avizată de Guvern în luna iulie, veniturile bugetului general consolidat pentru 2013 fiind revizuite în scădere cu peste 2,2 miliarde lei, prin creşterea veniturilor la nivelul autorităţilor locale și scăderi de încasări la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi bugetul instituţiilor finanţate din venituri proprii.

Victor Ponta a anunțat că a doua rectificare bugetară din acest an este programată pentru sfârşitul lunii octombrie, fiind una negativă.

Potrivit declarațiilor făcute de președintele Traian Basescu la emisiunea „După 20 de ani” de la ProTV, în primele opt luni ale lui 2013, „avem un minus de 5,3 miliarde de lei” la capitolul venituri bugetare, iar pentru luna septembrie este estimat „un minus de 1,3-1,5 miliarde”.

De asemeni, surse oficiale au declarat că după primele nouă luni din 2013, veniturile bugetare au fost cu aproximativ 6 miliarde de lei sub estimarea de la începutul anului, scrie Mediafax.

La jumătatea anului curent, Consiliul Fiscal prin vocea Președintelui Ionuț Dumitru, a atenționat asupra faptului că veniturile prognozate la buget pentru a doua parte a anului ar putea fi supraestimate dată fiind structura creșterii economice, acesta fiind contrazis la acea vreme de către Ministrul Bugetului, domnul Liviu Voinea.

Cel mai probabil vor urma tăieri la nivelul investițiilor publice, afectând unul dintre motoarele care ar fi putut da un impuls suplimentar economiei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.