STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

TVA de 20% de la 1 ianuarie 2016

Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat ca in cadrul discutiilor avute la Palatul Cotroceni, presedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu reducerea TVA la 20%, insa cu conditia eliminarii taxei pe constructii speciale, iar acciza sa fie efectuata „la o data ulterioara„.

„Presedintele a zis da, cu 20% sunt in regula, cu celelalte chestiuni, haideti sa intre in vigoare, de exemplu cu taxa speciala (taxa pe constructii speciale – n.r.) sau cu acciza, de la o dată ulterioara. Eu nu le consider pe acelea esentiale, ci TVA de 20% si restul prevederilor. La fel şi guvernatorul, dar decizia apartine Parlamentului”, a declarat premierul, intr-o interventie telefonica la Romania TV, preluata de Mediafax.

Victor Ponta a reiterat faptul ca reducerea TVA este sustenabila din punct de vedere economic. „Eu i-am explicat presedintelui si guvernatorului BNR ca sustin in continuare ca tot ce prevede Codul Fiscal referitor la TVA, (…) cu 20% este un impact pe care putem fara probleme sa-l acoperim din crestere econimica, colectare mai buna si administrare a cheltuielilor”. Premierul a precizat ca impactul bugetar de 7 miliarde de lei din reducerea TVA ar putea fi acoperit doar din nivelul colectarilor, care este estimat la 10 miliarde de lei.

Ponta a mai spus ca Guvernul va putea sa acopere masurile anuntate si in cazul in care Parlamentul va decide ca TVA sa scada la 19%, cum au cereau in iunie liberalii. „O sa aplicam 19% si o sa acoperim din alta parte acei 1,8 miliarde”.

„Odata cu scaderea la 9% a TVA pentru alimente, in turism si alte servicii, de fapt media noastra a TVA e undeva la 16,3%, deci eu cred ca ar fi bine sa fie adoptat intr-un consens politic”, a adaugat premierul, cu privire la negocierile tehnice, care vor avea loc in Parlament, astazi.

Prim-ministrul a tinut sa atraga, din nou, atentia asupra faptului ca exista o legatura intre adoptarea Codului Fiscal si noua lege a salarizarii. In privinta salariilor medicilor, Ponta a dat noi precizari cu privire la motivul pentru care a ales ca aceasta categorie sa beneficieze de majorari inaintea profesorilor sau a politistilor, spunand ca au existat fonduri suplimentare din economiile efectuate de Ministerul Sanatatii. Legat de majorarile pentru restul personalului platit din fonduri publice, Victor Ponta a spus ca va continua negocierile cu sindicatele, insa cresteri vor fi facute doar cand vor exista si bani.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.