STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, INTERNATIONAL, Turism

Turismul și terorismul

În ultimii ani, Tunisia, Egiptul, Turcia, Franța și Belgia și  au fost doar câteva dintre destinațiile în care teroriștii au ucis sute de oameni. În urma valului de atacuri teroriste declanşate în ultimul an şi jumătate, anumite ţări au devenit tabu pentru milioane de turişti.

rp_turism-shutterstock-300x2251-300x225.jpgFarmecul Piramidelor de la Gizeh, al staţiunilor de pe coasta tunisiană sau al celor turceşti plasate pe coastele Mediteranei şi ale Egeei păleşte în faţa riscurilor la care sunt expuşi călătorii care visau la o vacanţă în Egipt, Tunisia sau Turcia, constata reporterii CNN Money.

Tunisia

Teama s-a răspândit rapid în rândul călătorilor care îşi programaseră o vacanţă pe plajele tunisiene, după ce, în 2015, două atacuri teroriste realizate de jihadişti ISIL au făcut 58 de victime, turiştii străini fiind luaţi la ţintă în mod intenţionat. Tunisia se confruntă cu o scădere de 20% a numărului de turişti faţă de începutul anului trecut.

Până în 2015, Tunisia primea vizitele a 6-7 milioane de turişti. Pentru 2016 însă, cifra pare de-a dreptul nerealistă, în contextul în care zborurile către această destinaţie au fost reduse cu 26 de procente pe perioada verii.

Egipt

Atentatele comise în Peninsula Sinai şi prăbuşirea mai multor avioane, la fel ca şi turbulenţele politice în care s-a scufundat ţara după revoluţia din 2011, au pus pe fugă milioane de turişti.

În 2010, hotelurile din Egipt primeau vizita anuală a 14 milioane de turişti străini. Până în 2015 însă, doar 9 milioane îşi mai doreau să ajungă în această ţară, conform datelor prelucrate de Organizaţia Mondială a Turismului din cadrul ONU.

Perspectiva se anunţa şi mai sumbră, estimările date de Euromonitor International arătând o scădere cu 46% a numărului de vizitatori în primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

Turcia

Terorismul, criza refugiaților din țara vecină Siria, și tensiunile politice cu Rusia au afectat turismul turcesc, o adevărată industrie cu încasări, anuale, de peste 30 de miliarde de dolari și cu peste 32 de milioane de vizitatori. Pentru acest sezon estival, rezervările au scăzut cu 40%, potrivit grupului TUI, cel mai mare tour-operator din lume.

În ciuda terorismului, a crizei refugiaților, și a contextului internațional tot mai tensionat, Guvernul de la Ankara a adoptat o strategie prin care intenționează să dubleze numărul de turiști, la 60 milioane de persoane, până în anul 2023.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.