ANALIZE SECTORIALE, INTERNATIONAL, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb, Turism

TURISMUL la nivel GLOBAL atinge cote record – 1,4 miliarde de călători internaționali – dar cine merge, unde, în vacanță?

În plin sezon turistic, să vedem unde merg cei 1,4 miliarde de călători internaționali în vacanță, conform unei analize The Guardian.

Sursa: Business Insider

Câți oameni călătoresc în străinătate în vacanță?

Turismul este în creștere. În 2018 s-au înregistrat un record de 1,4 miliarde de turiști internaționali, potrivit Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO sau OMT), o creștere de 6% față de 2017. Asta nu înseamnă că 1,4 miliarde de persoane călătoresc în străinătate pentru vacanța lor, deoarece unii turiști vor merge în mai mult de o călătorie.

Dar, totuși, înseamnă că turismul joacă un rol din ce în ce mai important în economia globală. În 2018, a fost în valoare de aproximativ 1,7 trilioane de dolari, sau aproximativ 2% din PIB-ul total global. Chiar și OMT se luptă să țină pasul, cifrele actuale depășind cu mult așteptările.

În 1950 au avut loc 25 de milioane de vizite turistice internaționale, cifra ridicându-se la 166 milioane în 1970 și la 435 de milioane în 1990.

Sursa: Guardian & WTO

Care sunt cele mai populare destinații?

Conform OMT, patru cincimi din turiști călătoresc în propria regiune. Continuând o tendință pe termen lung, Europa conduce clasamentul vizitelor de peste mări, primind 713 milioane de vizitatori doar anul trecut.

La nivel global, Franța conduce clasamentul, urmată de Spania, SUA, China și Italia. Marea Britanie este a șaptea țară cea mai vizitată din lume.

Cu toate acestea, alte regiuni sunt în creștere. Anul trecut, călătoriile în Africa de Nord au crescut cu 10%, iar turismul în Africa sub-sahariană și Orientul Mijlociu este de asemenea în creștere, deoarece cererea pentru destinații neconvenționale crește.

În 2018, Uber a clasificat cele mai vizitate destinații din întreaga lume pentru utilizatorii săi. Clădirea Empire State din New York a revendicat primul loc, urmată de Freedom Tower din NY și CN Tower din Toronto. Arcul de Triumf și Turnul Eiffel din Paris au completat lista primelor cinci top destinații. Palatul Buckingham a ajuns pe locul șapte înaintea Zidului Berlinului, a Vaticanului, a Disneyland-ului și a Piramidelor din Egipt.

Sursa: Guardian & WTO

Care țară oferă cei mai mulți vizitatori?

Numărul de turiști dintr- o țară tinde să fie corelat cu venitul și mărimea populației sale.

Bogăția în creștere a Chinei a dus la o creștere uriașă a turismului în străinătate, ceea ce a făcut din chinezi cei mai abundenți turiști din lume. În 2017, turiștii chinezi au efectuat 143 de milioane de călătorii în străinătate, urmate de Germania (92 mil.), SUA (87,8 mil.) și Marea Britanie (74,2 mil.).

Turismul este în creștere rapidă în Rusia, ale cărei cifre turistice au crescut cu 16% anul trecut. Franța și Australia sunt jucători din ce în ce mai importanți, crescând cu 10%, respectiv 9%.

Sursa: UNWTO

Soare, cultură, locuri de muncă, creștere economică – ce să nu-ți placă?

Există o latură întunecată a turismului… supraaglomerarea, creșterea prețurilor proprietăților….

„Hotspot”-urile din întreaga lume se luptă sub greutatea „supra-turismului”, care amenință distrugerea masivă a mediilor și comunităților locale.

Turiștii sunt responsabili pentru cantități mari de materiale plastice de unică folosință care poluează plajele și amenință fauna sălbatică, iar vânătorii de suveniruri au fost recunoscuți că rup bucăți de coral pe cale de dispariție, pentru a le vinde ca amintiri.

În timp ce traficul și supra-aglomerația sunt efectele secundare bine documentate ale turismului, presiunea intensă asupra spitalelor și a transportului public din partea turiștilor poate suprasolicita resursele, lăsând serviciile publice să nu poată satisface localnicii.

Impactul caselor de vacanță asupra comunităților locale care sunt adesea goale pentru cea mai mare parte a anului, se poate traduce în reducerea ofertei pentru localnici, poate limita creșterea economică și poate crește prețurile locuințelor.

Sursa: The Independent

Cine sau ce e de vină?

Fenomenul supra-turismului provine parțial din creșterea mobilității globale. Creșterea călătoriilor transnaționale a dus la creșterea numărului de studenți internaționali, muncitori imigranți, rezidenți la a doua casă și chiar jurnaliști care lucrează peste mări. Există și rolul neoliberalismului, care transformă orașele din „locații în destinații”.

Creșterea aplicațiilor de închiriere pe termen scurt a fost de asemenea învinovățită. În iunie 2019, 10 orașe europene au emis o scrisoare comună către UE cerând ajutor în lupta lor împotriva Airbnb. Compania a fost criticată de mult timp pentru rolul său în lipsa locuințelor disponibile, creșterea prețurilor locuințelor și deplasarea rezidenților locali.

Sursa: CNN

Ce fac țările în acest sens?

Tot în iunie, pitorescul oraș Bruges a anunțat că va stopa publicitatea pentru călătoriile de o zi, va limita numărul de nave de croazieră din apropiere și va schimba orele de andocare pentru a ușura orele de vârf din weekend. Orașul de patrimoniu UNESCO a înregistrat o creștere de 28% a turismului în ultimii doi ani, cu primarul, Dirk De Fauw, îndoindu-se de capacitatea orașului de a face față numărului de turiști din ce în ce mai mare. „Trebuie să controlăm fluxul mai mult dacă nu dorim ca Bruges să devină un Disneyland aici”, spune el.

Anul trecut, un alt site de patrimoniu mondial UNESCO, Dubrovnik, a anunțat limitări la navele de croazieră. După supraaglomerarea pe aleile antice, mesele în aer liber au fost, de asemenea, restricționate, iar noi reguli au fost impuse vânzătorilor de stradă care furnizează servicii pentru turiști.

Mergând pe urmele popularei Majorca, Roma – care găzduiește 15,2 milioane de turiști anual – a anunțat recent restricții privind comportamentul turistic antisocial. Măsurile includ penalități pentru comportamentul în ebrietate și interzicerea vizitării orașului fără cămăși.

După ce a provocat pagube structurale podurilor pitorești din întreaga lume, lacătele iubirii – atașate de parteneri romantici – intră și ele sub o nouă reglementare. Pe podurile din Paris s-a început deja demontarea lor, viceprimarul spunând că „strică estetica podului, sunt dăunătoare din punct de vedere structural și pot provoca accidente”.

Cu toate acestea, este posibil ca aceste măsuri vizate să nu fie suficiente. Pentru a schimba în mod semnificativ industria turistică, trebuie mai întâi să schimbăm modul în care o înțelegem.

Turismul se măsoară în general numai în numărul de sosiri internaționale, dar avem nevoie de noi indicatori și de un nou set de măsuri de turism – cu accentul pe calitate și sustenabilitate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.