STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, INTERNATIONAL, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb, Treasury-Bonds & Bills

Turbulentele din China sunt favorabile Romaniei, Ungariei si Poloniei

dolariLegaturile comerciale limitate cu China si scaderea preturilor la materiile prime importate s-au transformat intr-un avantaj pentru fostele state comuniste din Uniunea Europeana, ajutandu-le sa nu fie afectate de deruta inregistrata pe pietele emergente, potrivit Bloomberg.

Nomura International Plc a sfatuit investitorii sa detina mai multe eurobonduri din Europa de Est decat nivelul din indicii de referinta, cu exceptia Rusiei, afectata de declinul pretului la titei.

Anuntul Nomura a venit in urma deciziei adoptate de Banca Centrala a Chinei (PBOC), de a schimba mecanismul care stabileste rata zilnica de referinta pentru moneda nationala, yuanul. Deprecierea yuanului a provocat turbulente pe pietele financiare din statele emergente, in schimb efectul a fost contrar in Romania, Ungaria si Polonia, unde randamentele obligatiunilor guvernamentale au scazut.

Aceste date arata ca plasamentele din Europa Centrala ar putea fi considerate sigure pentru unii investitori, intrucat regiunea importa titei si depinde mai mult de Germania decat de China pentru comert. Activele din regiune nu au fost afectate de posibila majorare a ratei dobanzii in SUA, ci au beneficiat de pe urma masurilor de relaxare cantitativă (QE) adoptate de BCE pentru stimularea cresterii zonei euro.

Pietele bursiere din intreaga lume au inregistrat scaderi, pe fondul temerilor ca volatilitatea de pe pietele financiare va afecta ritmul de crestere al economiei mondiale. Investitorii s-au îndreptat spre aur si spre obligatiunile suverane cu rating mai ridicat, din SUA si Germania, pana in Cehia si Polonia.

PineBridge, cu investitii de 10,6 miliarde de dolari in titluri de valoare cu venit fix pe pietele in curs de dezvoltare, si-a majorat saptamana trecuta detinerile de bonduri guvernamentale romanesti in dolari, apreciind ca tara ofera investitorilor ingrijorati de impactul incetinirii economiei chineze plasamente sigure.

Randamentele obligatiunilor romanesti in dolari cu scadenta in 2024 au scazut miercuri cu patru puncte de baza din iunie, la 3,73%, cel mai redus nivel din ultimele doua luni.

Indonezia, care beneficiaza de acelasi credit suveran atribuit de Moody’s Investors Service ca si Romania (Baa3), a inregistrat o crestere a randamentelor obligatiunilor guvernamentale, aproape cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni.

„Europa de Est ar putea furniza o oarecare stabilitate pietei si ofera oportunitati inaintea posibilei majorari a ratei dobanzii in SUA”, a spus Anders Faergemann, de la PineBridge.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.