STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EUROPA, Constructii & Imobiliare

Tranzacţii imobiliare în Europa Centrală şi de Est cu 31% mai multe în 2013

Potrivit companiei de consultanţă imobiliară CBRE, investiţiile în achiziţii de proprietăţi imobiliare în Europa Centrală şi de Est au crescut anul trecut cu 31%, la peste 10 miliarde de euro, transmite Mediafax.

Giving away the keysPrincipalii beneficiari ai acestei creșteri sunt Polonia şi Rusia, cu peste 80% din total, în timp ce România se află pe locul 5 din nouă pieţe analizate de CBRE. România a atras 229 milioane de euro, în creştere cu aproape 25% faţă de 2012.

În Rusia şi Polonia, „campionii” regiunii, investitorii au cumpărat proprietăţi comerciale (birouri, spaţii de retail, industriale) de 5,2 miliarde de euro (+40%), respectiv 2,97 miliarde de euro (+10%).

„Anul 2013 s-a dovedit unul dintre cei mai activi pentru piaţa investiţiilor în proprietăţi comerciale din Europa Centrală şi de Est, de la începerea crizei financiare. Din perspectiva investitorilor, Polonia continuă să fie cea mai activă piaţă din regiune, fiind pe lista ţărilor ţintă pentru cei mai mulţi dintre aceştia”, apreciază reprezentanţii CBRE.

Una dintre cele mai bune evoluţii a avut-o însă Cehia, piaţă unde investiţiile au crescut cu aproape la 70%, de la 605 milioane de euro în 2012 la 1,015 miliarde de euro, avans favorizat de prognoza privind creşterea economică optimistă pentru 2014 şi de câteva tranzacţii de dimensiuni mari încheiate în 2013.

Pe locul patru în clasament se află Slovacia, cu investiţii care au crescut spectaculos, de la 16 milioane de euro la 250 milioane de euro. Alte pieţe analizate sunt Croaţia (67 milioane de euro, +56%), Ucraina (41 milioane de euro, -84%) şi Bulgaria (23 milioane de euro, +285%).

Autorii studiului remarcă o creştere a activităţii investiţionale în ţările care au consemnat niveluri reduse în ultimii ani, în particular România şi Ungaria (225 milioane de euro, faţă de 121 milioane de euro în 2012).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.