STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Politica cu impact economic, Politici Industriale, ISD - FDI & Investitii & Parcuri Industriale, Banci & BNR

Traian Halalai, Eximbank: Implementarea reformelor structurale, solutia pentru o convergenta economica reala

Traian HalalaiEvolutiile macroeconomice si financiare de la inceputul lui 2013 si pana in prezent sunt remarcabile, dar Romania trebuie sa continue eforturile pentru modernizarea economiei si cresterea competitivitatii.

In contextul continuarii dezintermedierii din sistemul bancar, al ajustarilor bugetare precedente si al spatiului fiscal restrans, implementarea reformelor structurale este singura solutie pentru ca Romania sa poata asigura continuarea unei convergente reale si echilibrate catre economiile statelor UE, intr-un ritm rezonabil, a spus Traian Halalai, presedintele EximBank, in cadrul conferintei “Addressing Needs, Leveraging Resources in Financing Non Euro-zone Economies”, organizata de Institutul Aspen la Banca Nationala a Romaniei.

“Evoluţiile macroeconomice si financiare de la inceputul lui 2013 si pana in prezent sunt remarcabile, insa Romania trebuie sa continue eforturile pentru modernizarea economiei si cresterea competitivitatii pentru a se asigura o convergenta reala catre economiile celorlaltor state membre ale UE. Cresterea pe termen lung a competitivitatii ramane o provocare majora atunci cand se stabilesc si se implementeaza politici macroeconomice, iar prioritatile raman restructurarea intreprinderilor de stat, a sistemului de colectare a veniturilor, a sistemului de sanatate si educational, dar si cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene si majorarea investitiilor in infrastructura”, a spus Traian Halalai.

EximBank, ca agent al statului roman dar si cu rol de banca comerciala propriu-zisa, se va concentra pe sustinerea sectoarelor strategice ale economiei pentru atingerea tintelor de crestere a volumului exporturilor si de majorare a gradului de absorbtie a fondurilor europene. Presedintele EximBank a tinut sa mentioneze ca banca progrese notabile in directia finantarii sectorului privat. Expunerea bancii pe segmentul creditarii s-a majorat, anul trecut, cu 60% fata de decembrie 2012.

Cat priveste creditarea sectorului public, „aceasta constituie o problema la nivelul intregii Uniuni Europene si de aceea nu trebuie sa ne surprinda, initiativa Chinei de a investi 10 miliarde de dolari in tarile din centrul si estul Europei in mari proiecte de infrastructura, alaturi de statele benficiare. In acest context, cred ca EximBank poate juca un rol decisiv in implementarea cu succes a unor parteneriate punctuale cu companiile chineze, pentru finantarea unor proiecte de infrastructura de importanta strategica”, a mai spus Traian Halalai.

La inceputul acestui an, EximBank a semnat un Acord de Cooperare Financiara cu China pentru stimularea investitiilor chineze in Romania, in special a celor din domeniul energiei si infrastructurii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.