STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, Antreprenoriat

Top SUSTAINIA 100 tehnologii si idei de afaceri sustenabile (I)

Sustainia 100 2014SUSTAINIA 100 este un ghid anual ce cuprinde 100 idei inovatoare de afaceri sustenabile din toata lumea. Ghidul identifica proiecte accesibile, puse in practica deja, initiative si tehnologii ce stau in fruntea inovatiilor pentru afaceri sustenabile. Totodata, in ghid se regasesc si tendinte in afaceri, cum ar fi orientarea catre o economie circulara.

Ghidul ofera investitorilor, liderilor de business, factorilor de deczie politica, dar si consumatorilor perspective privind solutii promitatoare in diverse domenii. Aceste proiecte si tehnologii verificate pornesc de la hub-urile de inovare din Vest si ajung pana la economiile emergente.

Anul acesta, lansarea ghidului a avut loc la Oslo, in Norvegia, iar in spatele muncii de cercetare se regaseste un consortiu de experti si organizatii, printre care si companii precum Microsoft, General Electric, Philips Lighting, Novo Nordisk si IKEA.

„Sustainia reprezinta o abordare noua si necesara pentru comunicarea sustenabilitatii”, declara insusi Arnold Schwarzenegger, presedintele de onoare al Sustainia si presedinte fondator al R20 Regions of Climate Action.

Pentru editia din acest an, au fost analizate 900 de proiecte, din care s-au ales cele 100 de idei de afaceri sustenabile din 10 sectoare: cladiri, industria alimentara, industria modei, transport, IT, educatie, energie, sanatate, orase si resurse. Mai jos va prezentam cateva proiecte din fiecare sector regasit in ghid.

 

1. CLADIRI

Dynamic Glass Intelligently este un tip de geam dinamic, in sensul ca isi schimba tenta, nuanta, si este utilizat la cladirile comerciale. Acest geam este capabil sa controleze lumina si caldura ce intra in cladire, iar rezultatul este o reducere semnificativa a consumului de energie.

Zhengzhou Greenland Plaza este o cladire turn dotata cu un ecran de umbrire pentru optimizarea folosirii luminii naturale. Totodata, reduce acumularea de caldura si creaza ventilatie in mod natural.

sustania_stadiumStadionul Metlife SUA a fost construit astfel incat sa aiba o amprenta minima asupra mediului inconjurator. Stadionul are panouri solare, ferestre cu un coeficient de transfer termic scazut si grupuri sanitare in care apa este reciclata. Astfel, consuma cu 30% mai putina energie electrica decat fostul stadion, care avea o suprafata de doua ori mai mica. La constructia lui au fost utilizate si materiale din plastic si otel reciclat. Acest proiect a avut si un important impact social. Compania Skanska, cea care s-a ocupat de constructie, a incheiat contracte in valoare de 260 milioane de dolari cu firme administrate de femei sau de minoritati.

2. SECTORUL FOOD

sustania_eefrigerator_thFrigiderul „Mitticool” este fabricat din lut si functioneaza datorita efectului de racire pe care il are evaporarea apei si care se transmite prin peretii porosi, din lut, in interiorul frigiderului. Astfel, frigiderul nu are nevoie de energie electrica pentru a raci alimentele. Avand un pret accesibil, acesta poate fi o solutie pentru familiile care nu-si permit sa cumpere un frigider conventional. Printre avantajele lui, se numara reducerea consumului de energie electrica din gospodarii, dar si reducerea risipei alimentare, care creste in perioada recoltelor, in tarile in curs de dezvoltare. Tehnologia a fost dezvoltata in India, iar frigiderele au fost comercializate in tari precum India, Kenya, Emiratele Arabe Unite sau Marea Britanie.

 

Sistemul BioTrans transforma deseurile alimentare in energie si fertilizatori. Resturile de mancare colectate de la restaurante si cantine sunt transformate in „combustibil” depozitat in tancuri ce duse, periodic, la fabrici de biogaz pentru recuperare de energie si producerea de fertilizatori. Sistemul BioTrans creaza un mediu de lucru mai bun si un mediu igineic in bucatarii.Sistemul este utilziat deja in Elvetia, Danemarca, Germania si Austria.

 

3. SECTORUL FASHION

sustania_jeansCompania olandeza Mud Jeans a gasit o solutie ingenioasa pentru a sustine economia circulara. Clientii companiei pot restitui blugii dupa un an de la achizitionare sau ii pot schimba cu o pereche de blugi noua. Blugii restituiti sunt revanduti ca produse vintage sau reciclati. In acest fel, reprezentantii companiei au dorit sa atraga atentia asupra faptului ca productia hainelor din blugi are un impact negativ semnificativ asupra mediului inconjurator. Se pare ca fabricarea unei perechi de blugi necesita 11.000 litri de apa. Una din solutii ar fi ca blugii sa fie reciclati si transformati apoi in produse noi de imbracaminte, de o calitate buna si cu un impact redus asupra mediului.

Compania Atlantic Leather utilizeaza resturi de piele de peste provenite din idustria alimentara pentru fabricarea de articole vestimentare si accesorii cu aspect exotic. In acest fel, productia companiei nu are impact asupra biodiversitatii, fie ca este vorba despre animale sau oceane/mari. Atlantic Leather isi vinde produsele deja in Europa si Statele Unite.

 

4. SECTORUL TRANSPORTURI

EcoRide Bus este autobuzul electric care poate circula pe sosea mai mult decat orice alt mijloc de transport electric, oferind siguranta si eficienta energetica.

Fabricat de compania Prottera, EcoRide este primul mijloc de transport electric de dimensiune mare, din Statele Unite. Autobuzul are un sistem de incarcare rapida, de doar 5 minute, si poate parcurge o distanta de peste 480 de kilometri pe zi, fara reincarcare. EcoRide ajuta orasele sa isi reduca amprenta de carbon, in plus, aceste autobuz enu fac zgomot. EcoRide economiseste alimentarea cu combustibil in valoare de 750.000 de dolari si 130.000 de dolari la capitolul intretinere, comparativ cu un autobuz diesel, intr-un ciclu de 16 ani de utilizare.

Noua tehnologie Star Food Refrigeration permite transportarea de alimente perisabile, cu un consum redus de energie. Prin utilizarea unor tehnologii combinate de control al umiditatii temperaturii, fluxului si compozitiei aerului, aceasta tehnologie de refrigerare pentru containerele de alimente face posibila transportarea fructelor si legumelor pe distante mult mai mari decat in prezent. Produsele pot fi transportate chiar si 45 de zile inainte de a ajunge in magazine.

Aceasta tehnologie deschide totodata noi rute comerciale, fara a utiliza transportul aerian. Aceasta inseamna ca producatori mici din Kenya, de exemplu, pot exporta avocado in Europa. Tehnologia s-a dezvoltat in China, Chile si Danemarca.

 

5. SECTORUL IT

PowWow Energy este un detector inteligent de depistare a scurgerilor de apa, in agricultura. Astfel, dispozitivul ii ajuta pe fermieri sa previna pagube provocate de scurgeri de apa, fara instalarea de senzori. PowWow colecteaza informatii la metri adancime pentru a detecta scurgeri de apa, des intalnite la sistemele de picurare si de irigare prin pulverizare. Este borba despre un soft bazat pe algoritmi sofisticati ce detecteaza semnalele electrice caracteristice unei scurgeri si atentioneaza fermierul, transmitandu-i un mesaj ce ii va permite sa depisteze si sa repare imediat scurgerea.

8% din toata energia utilizata in California este consumata in agricultura, iar in jur de 70% din aceasta energie este folosita pentru pomparea apei. Aceasta tehnologie este dezvoltata in Statele Unite.

fairphone1Compania Fairphone, care lupta pentru dezvoltarea, proiectarea si producerea de telefoane mobile ce nu fac rau oamenilor si planetei, a scos pe piata Smartphone-ul etic, stabilind astfel o piata a produselor etice. Astfel, Fairphone doreste sa motiveze intreaga industrie sa fie mai responsabila social si sa creeze, eventual, o economie mai echitabila.

Fairphone a vandut toate cele 25.000 de smartphone-uri produse in noiembrie 2013, in urma pre-comenzilor provenite din Europa. A doua transa de productie este planificata pentru acest an. Un mobil Fairphone costa 490 de dolari, fiecare dolar contabilizat fiind justificat in fata clientilor. Transparenta pretului a aratat adevarata valoare a telefonului. 30 de tari, inclusiv Malta, Estonia si Polonia sunt intersate de produs.

 

Continuarea prezentarii celorlalte sectoare si a celor mai interesante idei de afaceri inovatoare si sustenabile, intr-un nou articol, saptamana viitoare

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.