STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Finante & Servicii Profesionale, Banci & BNR

Top 4 profituri și Top 4 pierderi în sistemul bancar în 2012

images (3)

 

 

 

 

 

 

 

Locul I pentru cea mai profitabilă bancă de pe piață la nivelul anului 2012 este ocupat de Raiffeisen Bank, cu un rezultat net de 392 milioane de lei (88 mil.euro), fiind urmată de Banca Transilvania cu 320 mil.lei, ING Bank cu un rezultat net de 195 mil. lei  și UniCredit Țiriac care a raportat suma de 177 milioane de lei.

Raiffeisen se numără printre puținele bănci care au reușit să-și conserve profitabilitatea, luând locul BRD pe poziția numărul unu în clasamentul profiturilor, chiar dacă pe 2012 a avut un rezultat mai mic cu 3% decât în 2011 din cauza cheltuielilor cu provizoanelor.

Banca Transilvania, care în urma unor achiziții făcute anul acesta pe bursă de nerezidenți este clasificată drept instituție de credit cu capital privat majoritar străin, se detaşează pe piaţa bancară prin performanţa de a fi reuşit să urce pe locul al treilea în clasamentul activelor şi a-şi menţine în acelaşi timp profitabilitatea, clasându-se chiar pe locul al doilea la acest capitol.

ING Bank, care la nivelul anului 2012 a înregistrat cel mai bun rezultat de când este pe piață, după ce a reușit să-și țină pe loc cheltuielile operaționale și să-și absoarbă impactul majorării cu circa 60% a costurilor de risc, a avansat pe locul 8 după active.

Singura bancă de top care nu şi-a publicat încă rezultatele este CEC Bank, dar surse din piaţă afirmă că instituţia de credit controlată de stat a rămas pe profit. Banca avusese în 2011 un profit net de 78 mil. lei.
În ceea ce privește băncile cu cele mai mari pierderi, pe primul loc este BCR cu -1.235 milioane de lei, fiind urmată de Volksbank -758 milioane de lei, BRD cu o pierdere de -332 milioane de lei și nu în ultimul rând ATE Bank cu -253 milioane de lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.