STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, FINANTE PERSONALE, Politica Fiscala - Taxe & Impozite, Buget & Finantare Deficit, Treasury-Bonds & Bills

Titlurile de stat „Fidelis Centenar” destinate populatiei au intrat la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti

FidelisCentenar

 

Emisiunea de titluri destinate populatiei Fidelis Centenar s-a incheiat recent, totalizand subscrieri de 735 milioane de lei, de peste 7 ori fata de valoarea oferita initial, de 100 milioane lei.

Caracteristici:

– populatia a subscris de 735 milioane lei, la o dobanda de 2,15% in lei. Castigul din dobanda la titlurile de stat detinute de persoanele fizice este neimpozabil, asadar echivaleaza teoretic cu un depozit bancar remunerat cu 2,56% in lei, supus impozitarii.

scadenta titlurilor este 2 august 2018; acum fiind listate la BVB, detinatorii vor putea vinde mai devreme titlurile sau pot achizitiona suplimentar titluri, in conditiile pietei.

– 20.185 persoane fizice au subscris intreaga suma, prin reteaua principalelor banci si a majoritatii caselor de brokeraj. Subscrierea medie a unei persoane a fost de aproximativ 36.400 lei.

 

Extrase GHID BVB: ”CE POT FACE CU TITLURILE DE STAT FIDELIS CENTENAR?”

 

Intrebari si raspunsuri despre titluri de stat

 

  1. Unde sunt titlurile mele dupa subscriere?

In cazul in care subscrierea a fost facuta printr-o banca sau intermediar, fara a semna un contract de prestari servicii de investitii financiare, titlurile de stat sunt inregistrate in evidentele Depozitarului Central in numele detinatorului. In cazul in care titlurile de stat au fost cumparate in baza unui contract de prestari servicii de investitii financiare, printr-o banca sau intermediar autorizat sa tranzactioneze la Bursa de Valori Bucuresti, titlurile de stat sunt in contul de tranzactionare al detinatorului.

 

  1. Ce se intampla dupa ce oferta s-a inchis?

In cazul in care detinatorul doreste sa pastreze titlurile de stat, el are doua optiuni :

  • Va primi cuponul anual si la maturitate principalul intr-un cont bancar transmis Depozitarului Central, in cazul in care subscrierea a fost facuta printr-o banca sau intermediar, fara a semna un contract de prestari servicii de investitii financiare
  • Poate deschide un cont de tranzactionare (investitii) la o banca sau intermediar, prin semnarea unui contract de prestari servicii de investitii financiare si poate transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central in acest cont. In acest caz detinatorul are titlurile de stat in contul de investitii in care va primi cuponul anual si la maturitate principalul.

In cazul in care detinatorul vrea sa vanda sau sa cumpere alte titluri, trebuie sa deschida un cont de tranzactionare (investitii) la o banca sau intermediar.

 

  1. Cum poate o banca sau un intermediar sa ma ajute?

Intermediarii sunt societati de servicii de investitii financiare sau institutii de credit, autorizate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara. Principalul serviciu oferit de astfel de institutii este de a intermedia tranzactiile de vanzare si cumparare pe bursa (servicii de brokeraj). Investitorii pot beneficia de servicii suplimentare, cum ar fi consiliere cu privire la strategia de investitii, analize si recomandari legate de pietele financiare si instrumente, accesul la platformele de tranzactionare on-line.

 

  1. Pot sa cumpar sau sa vand titlurile de stat dupa ce oferta s-a incheiat?

Tranzactiile la Bursa de Valori Bucuresti au loc intre cumparatori si vanzatori prin intermediul platformei de tranzactionare. Pentru a avea acces la aceasta, investitorii trebuie sa aiba un cont deschis la o banca sau intermediar. Oricine detinator poate tranzactiona titlurile de stat incepand cu 5 august 2016, printr-un cont nou deschis sau unul existent la o banca sau intermediar autorizat sa tranzactioneze la BVB. Lista bancilor si a intermediarilor este disponibila pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea Intermediari.

 

Titlurile de stat sunt disponibile pentru tranzactionare la BVB de luni pana vineri in intervalul 09:30 si 18:10, sub simbolul R1808A. Mai multe informatii despre pretul curent, istoricul de tranzactionare si alte detalii cu privire la emisiunea de titluri sunt disponibile aici.

 

  1. Unde pot vedea pretul curent al titlurilor?
  • pretul poate fi verificat in orice moment pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, www.bvb.ro, introducand simbolul R1808A in casuta de [ Cautare ] de pe pagina principala.

 

  1. Cum este stabilit pretul unui titlu de stat?
  • pretul unui titlu de stat este stabilit prin sistemul Bursei de Valori Bucuresti, in baza cererii si ofertei, fiind dependent de conditiile pietei. Pretul este exprimat ca procent din valoarea nominala si poate fi mai mare sau mai mic decat valoarea initiala de 100%, echivalent valorii nominale de 100 de lei. Pentru simbolul R1808A, in situatia in care un investitor tranzactioneaza pe 5 august 2016 la un pret de 100,2 %, iar volumul este 10, valoarea tranzactiei se determina pe baza acestui pret la care se adauga dobanda acumulata de la inceputul perioadei de cupon pana la data decontarii tranzactiei – 9 august 2016 – stabilita la 2 zile lucratoare fata de data tranzactiei si a volumului ordinului respectiv. Decontarea tranzactiei, respectiv intrarea banilor din vanzarea titlurilor de stat este la 2 zile lucratoare dupa tranzactie.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.