STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, EUROPA, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie

Thomas Piketty: Un manifest de stânga pentru democratizarea Europei. 50 de economiști din 6 state UE desenează viziunea unei Europe sociale

Autor:Victor Bratu– Cursdeguvernare.ro

Un grup de europeni progresiști cu viziuni de stânga, în fruntea căruia se află economistul Thomas Piketty, a elaborat un model îndrăzneț pentru crearea unei Europe ”mai corecte”, care abordează diviziunea, dezamăgirea, inegalitatea și populismul de dreapta care afectează întreg continentul, scrie The Guardian.

Thomas Piketty este un economist francez specializat pe probleme legate de avere și inegalitatea veniturilor. Este profesor și director de studii la École des Hautes Études en Sciences Sociales) și profesor la London School of Economics and Political Science.El consideră că, pentru a evita problemele sociale asociate acestor inegalități, trebuie introdus un sistem de redistribuire printr-un impozit pe averea globală.

Proiectul, la care au lucrat peste 50 de economiști, istorici și foști politicieni din 6 state europene, propune taxe uriașe pentru multinaționale, milionari și emisii de carbon care ar genera venituri suficiente pentru a adresa urgențele momentului- sărăcie, migrație, schimbări climatice și așa-numitul deficit de democrație europeană.

Publicat în ajunul votului Brexit din parlamentul britanic, ”Manifestul pentru democratizarea Europei” afirmă că instituțiile UE sunt prinse într-un ”impas tehnocratic” de care beneficiază doar cei bogați.

”După referendumul Brexit și după alegerea unor guverne anti-europene în fruntea mai multor state este evident că nu se mai poate continua în acest mod. Nu putem să așteptăm impasibili următoarea ieșire din UE sau dezmembrarea, trebuie să operăm schimbări fundamentale acum”, se afirmă în document.

Mișcarea lui Piketty subliniază discrepanța dintre preocupările din Marea Britanie și cele de peste Canalul Mânecii- în vreme ce Regatul Unit este consumat de complicatul proces de ieșire din UE, forțele politice pro-europene sunt preocupate în principal ca la următoarele alegeri din mai 2019 să nu piardă teren în fața populiștilor.

Autorii manifestului, intelectuali cu simpatii de stânga, critică mișcările favorabile ”vânării străinilor și a refugiaților”, dar și partidele care susțin ceea ce ei denumesc ”liberalismul sălbatic și răspândirea concurenței pentru toți”.

Printre semnatarii documentului lansat luni se găsesc Pablo Iglesias, liderul formațiunii spaniole anti-austeritate Podemos, fostul premier al Italiei Massimo D’Alema, Michael Jacobs, fost consultant al fostului premier britanic Gordon Brown și politicianul belgian Paul Magnette, primar al Charleroi.

Esența manifestului este constituită de propunerea ca executivul european să dețină un buget de până la 800 miliarde de euro pe an, finanțat prin impozitarea mai eficientă a profiturilor întreprinderilor, precum și a veniturilor și a bogăției.

UE a fost des acuzată că nu a reușit să pună capăt practicilor incorecte ale multinaționalelor care operează în Europa, precum Apple, Google sau Amazon, care își externalizează profiturile cu ajutorul statelor membre în care nivelurile de taxare sunt joase.

În viziunea autorilor, bugetul UE ar trebui să fie echivalentul a 4% din PIB-ul UE, adică de 4 ori mai mare decât este în prezent. Banii ar urma să fie colectați din 4 surse:

  • o taxă suplimentară de 15% asupra profiturilor întreprinderilor
  • impozite majorate pentru persoane fizice care câștigă mai mult de 100.000 de euro anual
  • o taxă pe averea personală care depășește 1 milion de euro
  • o taxă pe emisiile de carbon

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.