STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, MACROECONOMIE, Industrie Prelucratoare, Servicii & Comert & Logistica, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb

Tendinte in sourcing-ul mondial de Textile si Confectii

Autor: Amelia Turp-Balazs

descărcare (2)Potrivit informatiilor furnizate de Fédération de la Maille & de la Lingerie, principalele tendinte in sourcing-ul mondial de T&C (Textile si Confectii) dau drept castigatoare in 2014 statele din estul Europei, inclusiv Romania. Aceasta are la baza mai multi factori, dar cei mai semnificativi sunt continuarea escaladarii preturilor din Asia si situatia politica nesigura din Egipt si Siria, care vor impinge buyerii inapoi spre Vest.

Bumbacul, o problema mondiala

  • 2012: productia a crescut.
  • 2013: productia se estimeaza ca va scadea din nou, dand nastere unor discrepante intre productie si consum.
  • Productia de bumbac a crescut in 2012 mai ales in Egipt (+20%), dar a scazut in Statele Unite.

In luna mai 2013, pretul bumbacului ajunsese la 92,7 centi/lb (0,45 kg).

Dupa varful la care ajunsese in 2011, de 510 dolari/kg, pretul bumbacului s-a stabilizat la 206 dolari/kg. China a fost lovita de pretul bumbacului in crestere in 2011, prin urmare a decis sa cumpere 50% din stocurile de bumbac la nivel mondial in 2013.

Cresc costurile cu forta de munca in Asia

Potrivit specialistilor de la Werner International, in anul 2011 salariile au crescut brusc in Asia, cu o medie de +15% pe an.

Franta este in topul celor mai scumpe tari cu productie de textile si confectii, inaintea Germaniei, Italiei si Statelor Unite. La capatul celalalt se afla India, Vietnam si Pakistan.

Crestere extraordinara in valoarea exporturilor, in special din Asia

In 2012 s-au exportat produse textile si de imbracaminte in valoare de 421 de miliarde de dolari. Primele 10 tari exportatoare au generat 90% din productia de imbracaminte si textile la nivel mondial. Tot in anul care a trecut a avut loc cea mai mare crestere a exporturilor de textile si imbracaminte din ultimii 20 de ani: +17%. Aceasta crestere brusca a exporturilor poate fi explicata prin cresterea brusca a costurilor de productie, si in special cresterea costurilor materiilor prime si cresterea salariilor si a preturilor energiei din Asia. In timp ce importurile au scazut in Europa si Statele Unite ale Americii, acestea au crescut in Africa, Rusia si Emiratele Arabe Unite.

Tendintele de sourcing la nivel mondial – China si Europa. Exista o problema cu China?

In 1995, inainte de liberalizarea pietei prin acordul Multi-Fibre Arrangement, China detinea 10% din cota de piata a Uniunii Europene. Odata cu sfarsitul cotelor, de la finele lui 2004 China a devenit exportatorul numarul unu al lumii. Insa in 2011-2012 cota sa de piata a scazut pentru prima data in ultimii 15 ani. Importurile de textile si confectii din China au fost in cadere libera.

Tendinte-cheie de sourcing in Uniunea Europeana

Bangladeshul a devenit furnizorul numarul doi al Uniunii Europene, cu o crestere a cotei de piata de la 8% la 13% in cinci ani. In timp ce India a stagnat complet, Vietnamul si Pakistanul si-au crescut cota de piata. Asia reprezinta 75% din totalul importurilor europene. Cota sa de piata a fost stabila in ultimii doi ani, dar unii jucatori au avut mai mult de castigat decat altii.

Bangladesh, Cambodgia, Vietnam si Sri Lanka au beneficiat cu totii de caderea exporturilor chinezesti. Importurile de textile si de imbracaminte ale UE au scazut cu 5,6% in valoare si cu 13% in volum in perioada ianuarie-septembrie 2012.

Cu exceptia anumitor tari din Asia, toate tarile au livrat mai putin catre piata UE. Tunisia si Egiptul inca sufera de efectele instabilitatii politice, de aici au de castigat alte state din proximitatea pietelor de desfacere europene, precum Turcia si estul Europei.

O alta tendinta importanta se refera la importurile din China, care au scazut pentru prima data de la eliminarea cotelor (-10%).

Conform autoritatilor vamale chineze, regresul s-a stabilizat la -14% in perioada ianuarie-iunie 2012, cu exporturi mondiale in valoare totala de 32 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, in 2011 importurile crescusera in cazul primelor 11 tari exportatoare: China +8%, Bangladesh 36%, Turcia 8%, India +14%, Tunisia +5%, Maroc 10%.

Citeste continuarea pe logo-dialog-textil

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.