STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, HR & DEZVOLTARE PERSONALA, Cercetare & Edu & Marketing & Media, Human Resources, Recrutare & Head-Hunting, Soft-Skills

Tendinte internationale in recrutare, in 2014

HRSpecialisti in HR din toata lumea au identificat tendintele in recrutare pentru 2014, la care se va alinia si piata fortei de munca din Romania, cu un decalaj insa de 6 luni-1 an. De altfel, unele dintre aceste tendinte au ajuns sau sunt implementate deja si la noi.

1. Competitia pentru talente va creste

Angajatorii sunt in cautarea celor mai buni candidati pentru pozitiile deschise in cadrul companiei, prin urmare competitia pentru atragerea de valori/talente va creste. Prin talente companiile inteleg candidati inovatori, care pot avea un impact major in cresterea performantei business-ului. Acestea urmeaza, de fapt, exemplul Facebook, Apple sau Google, care au ca obiectiv principal recrutarea de oameni creativi, capabili sa isi indeplineasca sarcinile rapid, dar cu rezultate de impact. Fata de anii precedenti, marcati serios de criza, fapt ce a determinat o reducere semnificativa a angajarilor, 2014 va fi anul angajarilor intense, sustin expertii in HR.

2. Video call-ul / interviul telefonic

In 2014, practica video call-ului si a interviului telefonic va fi tot mai utilizata de catre angajatori, cel putin in primele etape ale interviului de angajare. Odata ce eficacitatea acestora a fost demonstrata, oamenii de HR incearca sa economiseasca timp, dar si sa micsoreze costurile unui proces de recrutare, prin evitarea deplasarilor.

3. Gamificarea

Gamificarea este o strategie de recrutare utilizata cu precadere in Statele Unite, insa este folosita tot mai des si in Europa. Acest tip de recrutare va fi introdus, in 2014, si in Romania, sustin specialistii in HR pe hipo.ro. Metoda functioneaza dupa un principiu simplu: angajatorul posteaza pe site un joc conceput astfel incat specialistii in recrutare sa poata testa abilitatile specifice job-urilor din companie, in functie de realizarile candidatilor din mediul virtual. Cei care sunt interesati de un job trebuie doar sa performeze in competitie, pentru a fi remarcati si luati in considerare pentru un interviu.

O problema pe care gamificarea urmareste sa o inlature este feedback-ul negativ al unui candidat respins de o companie: „chiar daca sunt respinsi, candidatii raman cu o atitudine pozitiva fata de companie si sigur vor vorbi cu prietenii lor despre metoda de selectie”, afirma Rory Jeffcock, EMEA RPO Director Pontoon, companie care va implementa si in Romania aceasta metoda de recrutare, potrivit site-ului de recrutare hipo.ro.

In industria IT, trendul a fost adus de marile companii si in Romania. De altfel, pe 22 februarie 2014, in patru locatii din Romania, SUA, Suedia si Canada se va desfasura Hackatonul pe echipe EA, ce le permite participantilor sa isi demonstreze abilitatile de programare, creand cele mai bune jocuri sau aplicatii de mobil, intr-un ambient competitiv.

Nenumarate companii apeleaza la jocurile online cu scopul de a atrage candidati de top pentru pozitiile deschise. De exemplu, REVEAL de la L’Oréal este un joc online de descoperire de talente, fiind deschis, la nivel international, studentilor si absolventilor din toate mediile, avand, astfel, posibilitatea de a descoperi compania prin participarea la dezvoltarea unui produs, de la ideea initiala, trecand prin productie, pana la lansare.

Trade Mogul este o competitie internationala de tranzactionare online organizata de GHF Group. Cei mai buni 20 de jucatori vor participa la un interviu pentru o pozitie in cadrul acestei companii.

Toate acestea au scopul de a simula cat mai multe dintre abilitatile pe care un angajator le vizeaza atunci cand deschide un post in compania sa. Participa la competitiile din domeniul tau de activitate pentru a simula procesul de recrutare, dar si pentru a te face remarcat.

4. Teste si instrumente complexe

Procesul de recrutare devine din ce in ce mai complex, prin urmare expertii in HR cauta instrumente de evaluare, software-uri care sa le standardizeze procesul si sa usureze procesarea de date si cifre. Cele mai des intalnite instrumnete utilizate sunt testele Kenexa si assessment centers-urile (uneori, testele pot face parte dintr-un proces de assessment center). In suita de teste Kenexa intra testele de personalitate de diferite complexitati, testele de abilitati (pentru orice profil: contabilitate, IT, marketing etc.), dar si testele de masurare a abilitatilor logice si numerice.

5. Background screening

Recrutarea nu mai inseamna strict ocuparea unui loc de munca, ci identificarea celui mai bine pregatit candidat dintr-o piata in care a crescut competitivitatea, de aceea recruiterii au inclus in procesul de selectie verificarea recomandarilor si referintelor, pe scurt spus background screening. Acesta este un pas onest si logic, deoarece exista inca persoane care isi asuma competente fictive. Dintr-un studiu realizat de Mindit rezulta ca noua din zece CV-uri contin discrepante, chiar daca unele sunt minore. Mindit este prima companie din Romania care realizeaza servicii de verificare a trecutului angajatilor.

6. Mobilitatea fortei de munca

Uniunea Europeana promoveaza si sustine o mai mare mobilitate a fortei de munca, atat cea dintre locurile de munca (mobilitatea ocupationala), cat si cea dintre tari (mobilitatea geografica), in conditiile in care in acest fel se contribuie la progresul social si economic, dar  si la un grad mai inalt de ocupare a fortei de munca. Astfel, in timp ce in anii precedenti, angajatii optau pentru o relocare de trei pana la cinci ani, in prezent mobilitatea fortei de munca depinde de nevoile de business si de preferintele angajatilor. Acestia oscileaza intre repartizari pe termen scurt/lung, calatorii in interes de serviciu, job-uri project-based sau apeleaza la naveta intre locul de munca si zona de resedinta.

7. Master of gadgets and technology

Intr-un studiu Manpower privind deficitul de talente in 2013  se arata ca principalul motiv pentru care angajatorii romani au dificultati in ocuparea pozitiilor deschise, mai exact in proportie de 34%, este lipsa competentelor tehnice. Asadar, cei care doresc sa ramana competitivi si sa isi gaseasca un job bun, trebuie sa se adapteze la schimbarile tehnologice si sa dobandeasca permanent noi competente necesare utilizarilor noilor tehnologii.

 

One Comment

  1. Pingback: » Aligning HR with technology

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.