MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Telecom & IT-C & Online, INTERNATIONAL, Politici Industriale, M&A & VentureCapital & Private Equity

Venture Capital : proportia de capital de risc ridicat de firmele SUA in totalul mondial a scazut de la 95% in anii ’90 la jumatate in 2017


Sursa: Venture Beat / Image Credit: Shutterstock

 

An dupa an, start-up-uri din orase precum San Francisco, New York si Boston continua sa stranga  o suma fara precedent de capital cu grad ridicat de risc = Venture Capital (VC) – dar asta se intampla din ce in ce mai mult si in alte parti ale lumii.

Un nou raport realizat de Centrul pentru Antreprenori Americani ridica semnale de alarma privind locul pe care il va ocupa SUA in topul start-up-urilor.

Procentul de capital de risc ridicat de firmele din SUA in total mondial a scazut de la peste 95% la mijlocul anilor 1990 la 71% in 2012 si abia la jumatate in 2017, conform analizei bazate pe date de la Pitch Book si VentureSource.

Sursa: Venture Beat

Cele doua tari care par sa beneficieze cel mai mult de redistributia de capital de riscsunt India si China. Beijing a fost responsabil pentru mai mult de 20% din cresterea globala totala a capitalului de risc intre 2010-2012 si 2015-2017, in timp ce Shanghai si Hangzhou au detinut 7% si 3%. Cele mai mari orase pentru start-up-uri din SUA – San Francisco, New York si Boston – au detinut 27,6% din cresterea globala de capital de risc, in aceeasi perioada.

Intre timp, in India – Bangalore, Delhi si Mumbai sunt in topul 20 al oraselor ce atrag cele mai mari cresteri de capital de risc.

Parte din motivul pentru care situatia arata asa se datoreaza cresterii megadeal-urilor (afaceri de peste 500 de milioane de dolari) in India si China, mai mult decat in SUA.

Sursa: Venture Beat

O alta analiza cu super-finantarile de tip VC de peste 100 milioane de dolari in 10 luni scurse din anul 2018 arata astfel – doar Londra intra in top din Europa, dintre 13 metropole globale :

Sursa: CrunchBase News

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.