PIETE FINANCIARE, Telecom & IT-C & Online, M&A & VentureCapital & Private Equity

SAP intentioneaza sa cumpere Qualtrics – producator de software de sondaje si chestionare – pentru 8 miliarde de dolari

Sursa: Axios & Foto: XOData

Qualtrics, un producator de software de sondaje si chestionare din SUA, urmeaza a fi achizitionat de SAP pentru 8 miliarde de dolari.

Aceasta urmeaza a fi cea mai mare achizitie de companie de software bazata pe capital de risc (venture capital) si cea de-a treia cea mai mare vanzare a unei companii de tip „software as a service” SaaS – dupa achizitiile Netsuite de catre Oracle pentru 9,3 miliarde de dolari si Concur de catre SAP pentru 8,3 miliarde de dolari.

In urma acestei achizitii, gigantul german SAP va putea sa integreze enormele resurse de date operationale pe care le detine integrand experienta cosumatorului pe care o ofera Qualtrics.

Sursa: ZD Net

Qualtrics va continua sa fie condusa de co-fondatorul si CEO-ul sau – Ryan Smith si isi va mentine cele doua sedii in Provo, Utah si Seattle.

Pretul pe actiune in cazul IPO-ului (ofertei publice initiale pe bursa) planificate inainte de deal-ul cu SAP fusese negociat la 18-21 de dolari, pentru cele 20,5 milioane de actiuni oferite.

Qualtrics a avut un mic profit in primele 9 luni ale lui 2018, anuntand si ca in toti cei 16 ani de functionare a fost mereu cu un flux de capital pozitiv. Compania a anuntat un profit net de 1,5 milioane la un venit de 290 de milioane in primele trei trimestre ale 2018, fata de doar 1 milion de profit net in aceeasi perioada a 2017.

Concurentul sau SurveyMonkey avusese venituri de doar 121 milioane de dolari (+14%) in aceeasi perioada. Alti concurenti: Aon Hewitt, Medallia si Willis Towers Watson.

Qualtrics stransese de la fonduri ca Accel, Insight Venture Partners si Sequoia Capital in jur de 450 milioane dolari in fonduri de risc, cea mai recenta evaluare fiind la 2,5 miliarde de dolari.

Aceasta a fost a doua oara in 2018 cand o companie de software „unicorn” a fost achizitionata chiar inainte de a fi facuta o oferta publica initiala (IPO). Prima achizitie de acest tip a fost realizata de catre Workday, care a cumparat Adaptive Insights.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.