STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Telecom & IT-C & Online, EUROPA

România și Grecia, statele din UE cu cele mai mici cote de specialiști IT&C

România (2%) și Grecia (1,4%) sunt statele din Uniunea Europeană (UE) care aveau cele mai mici cote de specialiști în domeniul tehnologiei informației și a comunicațiilor (IT&C) din totalul angajaților în 2016, la polul opus situându-se Finlanda (6,6%), potrivit raport publicat marți de Eurostat, informeaza Mediafax.

În termeni relativi, cele mai mari cote ale specialiștilor IT&C în totalul angajaților au fost înregistrate în Finlanda (6,6%), Suedia (6,3%), Estonia (5,3%), Marea Britanie (5,1%) și Olanda (5%). La polul opus se regăsesc Grecia (1,4%), România (2%), Cipru și Letonia (2,2%).

În 2016, majoritatea specialiștilor din domeniul IT&C din UE erau bărbați. Cele mai mari cote ale bărbaților care lucrau în acest domeniu erau în Slovacia (90,8%), Cehia (88,8%), Malta (88,3%), Grecia (87,3%), Ungaria (86,9%), Croația (96,7%), în timp ce România (73,7%), Lituania și Letonia (amebele 75,2%) înregistrează cele mai mici cote.

În UE, 8,2 milioane de persoane erau angajate în 2016 ca specialiști în tehnologia informației și a comunicațiilor, reprezentând 3,7% din totalul angajaților. În ultimii ani, atât numărul, cât și cota specialiștilor IT&C în totalul angajaților a crescut pentru a se adapta cerințelor digitalizării.

În domeniul IT&C sunt, în special, bărbați, aceștia reprezentând 8 din 10 specialiști angajați în UE (83,3%); 6 din 10 specialiști (61,8%) au o educație terțiară, absolvind un colegiu sau o facultate.

În 2016, una din cinci întreprinderi din UE (20%) a angajat specialiști IT&C și mai puțin de una din 10 (9%) a recrutat sau a încercat să recruteze specialiști TIC. Totuși, 41% din întreprinderile care au recrutat sau au încercat să recruteze au întâmpinat dificultăți în ocuparea locurilor vacante.

În 2016, angajații din trei state membre au reprezentat jumătate din specialiștii IT&C angajați în UE, pe primul loc situându-se Marea Britanie (1,6 milioane de persoane), Germania (1,5 milioane de persoane) și Franța (un milion).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.