Telecom & IT-C & Online, INTERNATIONAL, Piata de Capital - BVB

Naspers, acționarul majoritar al eMag, își separă activele internaționale și pregătește listarea la Amsterdam

 

Naspers este cel mai mare grup de media și internet din Africa de Sud și unul dintre cei mai mari investitori în tehnologie la nivel global.

Conform Profit.ro, grupul sud-african de e-comerț și media Naspers, acționarul majoritar al eMag, a anunțat că va separa activele internaționale de grup, inclusiv participația la eMag, într-o nouă companie, ce va fi listată pe bursele din Amsterdam și Johannesburg. Entitatea rezultată va fi cea mai mare companie de consum din online-ul european listată la bursă.

Noua companie va include, pe lângă participația de aproape 80% la cel mai mare retailer online din România, pachetul de aproximativ 31% deținut la gigantul chinez din technologie Tencent, evaluat la peste 130 miliarde de dolari, precum și participațiile la platformele de anunțuri, turism, educație, socializare și livrări de mâncare din portofoliu, printre care OLX, Avito, mail.ru, letgo, PayU, Swiggy, iFood, DeliveryHero, Udemy și MakeMyTrip.

Conform Bloomberg, valoarea Naspers a crescut de 72 de ori din 2004, pe fondul succesului unei investiții în compania chineză Tencent Holdings Ltd. Acest lucru a transformat Naspers într-o entitate globală de 101 miliarde de dolari. Dar, în același timp, compania a devenit dependentă de China, unde are o influență redusă.

Ca urmare, principalul acționar al Naspers Ltd., Fondul de pensii pentru angajații guvernului din Africa de Sud, încurajat de managerul său, Public Investment Corp., are în vedere să reducă participația sa de 16,5 miliarde de dolari din cauza îngrijorării că este supraexpusă la un singura acțiune – cea al Tencent.

Sursa: Bloomberg

În calitate de “cea mai mare companie europeană de consum din online în funcție de valoarea activelor”, noua companie va oferi investitorilor acces direct la portofoliul Naspers de active internaționale, potrivit grupului sud-african.

Naspers intenționează să listeze o participație de aproximativ 25% din viitoarea companie pe bursa Euronext de la Amsterdam în a doua jumătate a anului, operațiune urmată de o listare secundară pe bursa de la Johannesburg.

Grupul controlează, prin intermediul companiei Dante International, un pachet de 79,98% din acțiunile eMag, restul acțiunilor revenind omului de afaceri Iulian Stanciu.

Profit.ro a relatat, recent, că Naspers a evaluat Dante Internațional la peste 1 miliard de dolari, în urma unei operațiuni de majorare a capitalului. Tot pe piața românească, Naspers controlează OLX.ro, cea mai mare platformă de anunțuri de pe piața locală, precum și procesatorul de plăți PayU România.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.