ANALIZE SECTORIALE, LIFE-STYLE & HOBBY, Telecom & IT-C & Online, Stiinta & Tehnologie

Wi-Fi s-a lansat oficial în urmă cu 20 de ani, pe 15 septembrie 1999 – Istoria dificilă a Wi-Fi vs. HomeRF

Wi-Fi s-a lansat oficial în urmă cu 20 de ani, pe 15 septembrie 1999, conform Wired.com. Nu a fost un eveniment de lansare fulgerător, ci a reprezentat opt tehnofili într-o sală de informare din Centrul de Convenții din Atlanta, care așteptau să-și expună tricourile polo purtând cuvântul Wi-Fi în fața unei mulțimi de 60 de oameni. Nu lipsea entuziasmul în acea cameră; 17 companii tehnologice mari și mici s-au angajat să sprijine Wi-Fi, inclusiv Apple, Dell și Nokia. Dar nici măcar cei mai fericiți evangheliști nu și-au imaginat niciodată genul de impact economic, social și cultural global pe care Wi-Fi urma să-l aibă.

HomeRF a fost cel mai mare și mai vizibil consorțiu WLAN la acea vreme. Specificația a fost dezvoltată de grupul Compaq, Hewlett-Packard, IBM, Intel și Microsoft; a vizat piața de consum și a fost susținută de peste 80 de companii.

Produsele HomeRF au comunicat între ele și au fost considerabil mai ieftine. HomeRF (scurt pentru frecvența radio casnică) avea planuri înalte pentru viteze mai mari și extinderea pe piața de afaceri.

Știm cu toții că Wi-Fi a câștigat, dar există multe moduri în care Wi-Fi-ul nu ar fi putut deveni omniprezent și, în schimb, HomeRF a rămas un standard concurent. Deci, cum a reușit Wi-Fi să obțină victoria relativ rapidă față de HomeRF?

Răspunsul este  – pregătirea și calendarul. Din momentul în care WECA a certificat interoperabilitatea și numele Wi-Fi a fost anunțat, companiile aveau asigurarea că ar putea investi în tehnologia în vigoare și produsele lor vor lucra împreună. Companiile de cipuri și companiile de computere au ieșit rapid  pentru a sprijini Wi-Fi, iar Microsoft și Intel au schimbat steagurile de la HomeRF la Wi-Fi.

Wireless în întreprinderi a luat avânt înaintea wireless în locuințe (86% din dispozitivele Wi-Fi în 2000 erau destinate afacerilor), sporind volumul de cipuri Wi-Fi și micșorând decalajul de costuri cu HomeRF, care s-a „pliat” în 2003.

În esență, Apple și Guvernul american au contribuit, însă, decisiv la succesul Wi-Fi. Totodată, Wi-Fi Alliance a lansat programul de certificare pentru Wi-Fi 6. Specificațiile au fost finalizate, iar producătorii pot înscrie produsele care-l suportă pentru testare înainte de a fi lansate pe piață. Wi-Fi 6 ar trebui să fie cu 40% mai rapid decât generația anterioară și include noul sistem de criptare WPA3, conform Cnet.com.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.