LIFE-STYLE & HOBBY, Telecom & IT-C & Online, Electronice & Gadget

Inteligenta artificiala invata camerele foto sa vada mai bine in intuneric

Cine nu a avut macar o data probleme in a face fotografii de calitate in conditii slabe de lumina?

Totul se datoreaza faptului ca senzorii mici de imagine in cele mai multe camere foto, mai ales cele de telefon, pot sa absoarba doar o cantitate mica de lumina – ceea ce rezulta de cele mai multe ori in imagini intunecate si granulate.

Sursa: QZ

Pentru a rezolva problema fara a inventa un nou senzor de imagine, cercetatorii de la Intel, impreuna cu cei de la Universitatea Urbana-Champlain din Illinois au invatat un algoritm de inteligenta atificiala cum sa preia date din imaginile intunecate si sa le reconstruiasca ca sa fie mai luminoase si clare.

Echipa de cercetatori sustine ca algoritmul poate sa amplifice imaginile lipsite de lumina pana la de 300 de ori mai mult in termeni de expunere, fara aceleasi rezultate slabe in ceea ce priveste zgomotul si decolorarea pe care programe ca Photoshop-ul le-ar putea produce.

Imaginile folosite in a testa algoritmul au fost nu numai cele luate de camere digitale cu rezolutie crescuta, dar si imagini slab expuse la lumina luate de un iPhone 6s, ceea ce semnaleaza ca imbunatatirea capacitatilor fotografice ale telefoanelor noastre mobile ar putea fi nu mai departe de un update de software.

Pentru a face procesul si mai rapid, echipa de cercetatori a postat codul si datele online, aceastea putand fi gasite pe Github.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.