MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Telecom & IT-C & Online, Cercetare & Edu & Marketing & Media, ISD - FDI & Investitii & Parcuri Industriale, M&A & VentureCapital & Private Equity

fDi and TNW ‘s Tech Cities of the Future 2020/21: Bucureștiul se clasează pe locul 7 în Europa – singura Capitală din Centrul-Estul Europei în primele 14

Sursa: https://twitter.com/fdiintelligence

– Climatul favorabil pentru start-upuri al capitalei britanice Londra o situează înaintea altor orașe europene la 5 din 6 criterii în cadrul analizei colaborative fDi / TNW –

Londra este prima în topul realizat de divizia Financial Times fDi  (www.fdiintelligence.com) și TNW (The Next Web) al Orașelor Tehnologizate ale Viitorului pentru 2020/21 – fDi and TNW ‘s Tech Cities of the Future 2020/21, deoarece combinația sa de capital, talent și infrastructură s-a dovedit imbatabilă în rândul orașelor europene, conform FDI Intelligence (unde FDI = Investiții Străine Directe, ISD ca acronim – nota EconomicZoom).

Orașe similare precum Paris și Dublin au dezvoltat, totuși, propuneri convingătoare pentru inovatori și start-up-uri.

Clasamentul de debut al Tech Cities of the Future / Orașelor tehnologizate ale viitorului este concentrat pe găsirea acelor orașe europene cu cele mai promițătoare perspective de investiții pentru start-upuri, tehnologie și inovare. Clasamentul marchează, de asemenea, prima colaborare a fDi cu TNW, o companie de media, evenimente și informații, axată pe noile tehnologii și start-up-uri, care a ocupat centrul „conferinței de pe canapeaua Ecosistemului TNW” ce a avut loc pe 25 iunie 2020.

Sursa: https://www.fdiintelligence.com/

Atragerea investițiilor

Capitala Regatului Unit a triumfat în clasament, ocupând primul loc la cinci din șase categorii. Conform cercetărilor realizate de noul monitor de investiții fDi Markets, între 2015 și 2019, ISD în sectoarele software și servicii IT și comunicații au constituit aproximativ 50% din totalul ISD din Londra, consolidându-i statutul de centru tehnologic de putere. În 2019,printre investitorii tehnologici din oraș s-au regăsit de la marile companii multinaționale Huawei Technologies, Facebook și Robert Bosch la start-up-uri mai mici, precum Chainalysis și Lilium Aviation.

Conform datelor culese de London & Partners, capitala britanică produce mai multe companii de tehnologie de tip unicorn (firme cu o valoare mai mare de 1 miliard de dolari) decât orice alt oraș european. Printre aceste companii se numără Monzo, Revolut, Deliveroo și Farfetch.

Londra continuă să fie un mare centru al inovației, cu peste 5.000 de brevete pentru software și peste 100 pentru inteligență artificială înregistrate în oraș între 2003 și 2019. În plus, reputația sa de hub de talente – găzduind 370.000 de studenți și 5 dintre primele 500 de universități din lume în domeniul ingineriei electrice și electronice – a contribuit la clasarea sa în vârful topului la categoria Inovație și atractivitate / Innovation&Attractiveness.

Londra a condus, de asemenea, la categoria Start-up Environment/Mediul de afaceri pentru start-up-uri. Cifrele de la Dun & Bradstreet arată că orașul se mândrește cu peste 70.000 de companii de software și servicii IT, 5.000 de comunicații și aproape 4.000 de firme de cercetare-dezvoltare. Conform cercetărilor efectuate de TNW, accesul la capital este principalul punct forte al ecosistemului său de start-up-uri, runda medie de finanțare din seria A înregistrând peste 11 milioane de dolari.

Ca centru financiar global, Londra oferă start-up-urilor acces la o gamă largă de oportunități de finanțare, de la fonduri de capital de risc și business angels la platforme de crowdfunding și bănci. Între 2015 și 2019, Londra a atras cea mai mare cantitate de locuri de muncă de la companiile de tip start-up (definite prin acest studiu ca fiind companiile înființate începând cu 2014), din cele 76 de orașe analizate.

Hub de cercetare-dezvoltare

Parisul este considerat cel de-al 2-lea oraș tehnologic al viitorului din Europa. Capitala franceză a atras 50 de proiecte ISD interne în domeniul cercetare-dezvoltare software (R&D) între 2015 și 2019, cel mai mare număr din toate locațiile studiate.

Printre investitori se numără Inex One, din Suedia, un furnizor de software ca instrument de achiziție de servicii pentru servicii de consultanță, care a deschis o nouă locație la Paris pentru domeniile inginerie și cercetare-dezvoltare în mai 2019. Aplicația online de livrare a produselor alimentare iFood, o filială a companiei Naspers din Africa de Sud, de asemenea a deschis un birou de cercetare în Paris în octombrie 2019.

Parisul s-a descurcat bine și la categoria Potențial economic / Economic Potential – din moment ce investitorii pot porni o afacere acolo în doar patru zile – precum și la categoria Inovație și atractivitate / Innovation & Attractiveness; orașul are 10 dintre cele mai importante 500 de universități din lume în domeniul informaticii și ingineriei.

Sursa: https://www.fdiintelligence.com/

Potențial și performanță

Dublin, capitala Republicii Irlanda, ocupă locul 3 în studiu. Orașul s-a clasat pe locul doi la categoria Potențial economic, Irlanda excelând la diverse date la nivel de țară, inclusiv la Indicele de libertate economică 2020 / Index of Economic Freedom.

Dublin a strălucit și la categoria Performanță a ISD / FDI Performance, cu cel mai înalt nivel de investiții de capital în domeniul cercetare-dezvoltare din toate locațiile analizate.

Atunci când Traction Guest din Canada, un dezvoltator al sistemelor de management al vizitatorilor din întreprinderi, și-a stabilit operațiuni în Dublin în decembrie 2019, a comentat: „Dublin este renumit pentru înfloritoarea sa comunitate tehnologică, ecosistemul de afaceri propice și un bazin bogat al profesioniștilor din domeniul tehnologiei din toată Europa și nu numai. ”

Tech Cities of the Future report 453.85 kB

Metodologie

Pentru a crea o listă scurtă a fDi and TNW ‘s Tech Cities of the Future 2020/21, divizia de informații fDi / fDi Intelligence division a Financial Times a colectat date folosind instrumentele FDI/ISD online specializate – fDi Benchmark și fDiMarkets, precum și alte surse.

Datele au fost colectate pentru 76 de locații, sub 5 categorii: potențial economic, inovație și atractivitate, performanța ISD, eficiența costurilor și mediul de afaceri pentru start-up-uri (Economic Potential, Innovation and Attractiveness, FDI Performance, Cost Effectiveness and Start-up Environment).

Locațiile au putut acumula până la maximum 10 puncte pentru fiecare criteriu „data point”, care au fost ponderate de importanța procesului de luare a deciziilor ISD pentru a compila clasamentul în cadrul subcategoriilor. În plus, sondajele au fost colectate într-o a șasea categorie, Strategia ISD, pentru care au fost înregistrate 50 de observații.

Locațiile care s-au clasat în primele 20 din această categorie au primit puncte bonus, ceea ce a contribuit la punctajul lor general. Împreună, clasamentele de date ale subcategoriilor și clasamentul Strategiei FDI alcătuiesc clasamentul global fDi and TNW ‘s Tech Cities of the Future 2020/21.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.