MACROECONOMIE, Legislatie & Mediu de Afaceri, Telecom & IT-C & Online, EUROPA, Concurenta & Protectie Consumator

eIDAS – legislatia privind identificarea electronica, un pas major in directia unei Piete Unice Digitale

Sursa: European Commision

De pe 29 Septembrie 2018, legislatia privind identificarea electronica (eIDAS) a intrat in vigoare la nivelul intregii Uniuni Europene. Aceasta directiva permite recunoasterea documentelor electronice peste granitele tarii emitente, permitand cetatenilor si afacerilor locale sa isi prezinte datele de identificare de cate ori este necesar.

Oamenii vor putea sa isi foloseasca documentele de identificare electronica – precum cartile de identitate, permisele de conducere auto, cardurile bancare si vor putea sa completeze formulare pentru taxe online, sa aiba acces la rezultatele medicale si la serviciile publice ce sunt disponibile online la nivelul U.E.

 

eIDAS va oferi noi oportunitati in urmatoarele domenii:

  • Tranzactii electronice peste hotarele nationale, cum ar fi inregistrarea la o universitate din strainatate, deschiderea unui cont bancar, accesarea dosarelor medicale electronice. Cetatenii ce se muta in alta tara europeana vor putea sa rezolve problemele administrative online, diminuand birocratia.
  • Deschiderea unui cont bancar oriunde in U.E. fara a fi necesara prezenta fizica. In acest domeniu, Comisia Europeana va fi asistata de un grup grup in ce priveste eID & Know Your Customer (KYC), care a fost stabilitla inceputul anului curent.
  • Sustinerea regulilor din Regulamentul General privind Protectia Datelor. eID-urile vor putea fi folosite pentru a verifica varsta ca pas initial in accesarea social media sau pentru protejarea minorilor cand intra online, fara a divulga identitatea utilizatorului sau orice alte informatii.
  • Impartasirea informatiilor strict necesare, reducand astfel semnificativ riscul folosirii abuzive a informatiilor / datelor, pentru a evita scandaluri de genul Cambridge Analytica. Acest parametru este esential in dezvoltarea sistemelor Blockchain, in care asumarea responsabilitatii si a proprietatii sunt factori cheie.
  • Reducerea costurilor prin folosirea eID-ului si a semnaturilor electornice. Comisia a lansat de curand un website special dedicat cresterii cunostintelor si pentru a asista IMM-urilor in acest domeniu.
  • Stimularea dezvoltarii unor servicii inovatoare de autentificare, cum ar fi sigiliile sau stampilele temporale.

Folosirea ID-urilor electronice va economisi peste 11 miliarde de euro pe an afacerilor din U.E.

Astazi, 58% din cetatenii europeni prefera sa contacteze autoritatile publice online. Disponibilitatea serviciilor publice online atinge 82% in Europa.

Pentru a putea sa foloseasca eID, statele membre trebuie sa notifice Comisia Europeana in privinta metodelor de identificare electronica nationala pe care o au, pentru a trece de pasul care le va asigura recunoastrea mutuala.

Germania si Italia sunt cele doua tari europene care au completat procedura de notificare. La fel si Croatia, Estonia, Luxemburg si Spania, care asteapta ca decizia sa fie publicata in Jurnalul Oficial al U.E. in curand. Belgia, Portugalia si Marea Britanie au inceput procesul.

Sursa: European Commision

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.