Telecom & IT-C & Online, M&A & VentureCapital & Private Equity

Direct One preia controlul NetCity de la UTI Grup

Image result for netcity bucurestiDirect One S.A. va prelua controlul asupra Netcity Telecom, operatorul rețelei subterane pentru fibră optică a Municipiului București, în urma acordului semnat cu UTI Netcity Investment BV și UTI Grup SA, companiile care dețin 100% din acțiunile operatorului.

Tranzacția presupune achiziția pachetului integral de acțiuni de către Direct One S.A., furnizor independent și neutru de infrastructură de fibră optică pentru telecomunicații, controlat de antreprenorii români Teofil Mureșan și Simion Mureșan (aceștia fiind asociați de asemenea in ElectroGrup SA din Cluj-Napoca – nota EconomicZoom).

Direct One operează o rețea aeriană națională de fibră optică în lungime de peste 5.500 km și care asigură exclusiv conexiuni între orașe. Finalizarea tranzacției urmează etapele legale și face obiectul aprobării Consiliului Concurenței.

“Suntem entuziasmați de perspectiva achiziției Netcity care permite unei companii 100% românești să se extindă pe piața locală a infrastructurii de telecomunicații, dorința noastră fiind să servim nevoile tuturor operatorilor telecom într-un mod echidistant și transparent. Sperăm de asemenea că vom putea extinde rețeaua existentă în condiții de fezabilitate economică, cu respectarea legislației aplicabile”, a declarat Marian Pantazescu, Președintele Consiliului de Administrație Direct One.

Netcity Telecom este operatorul rețelei „Netcity”, fiind responsabil cu proiectarea, realizarea și operarea acesteia, în baza unui contract de concesiune semnat în 2008 cu Primăria Municipiului București pe o perioadă de 49 de ani. Rețeaua suport de infrastructură pentru fibră optică are în prezent o lungime de aproximativ 1.000 km, fiind pusă la dispoziția operatorilor de telecomunicații care oferă servicii pe teritoriul Municipiului București.

KPMG Romania a fost consultantul financiar al vânzătorilor Netcity. Bogdan Văduva, Partner M&A la KPMG, a spus: “Suntem mândri că am condus cu succes procesul de vânzare al companiei deoarece este una dintre cele mai importante tranzacții din sectorul local telecom din ultimul deceniu.”

Pentru aspecte financiare și de taxe, cumpărătorii au fost asistați de către PwC. Pentru aspecte legale, asistența cumpărătorilor a fost asigurată de către Țuca, Zbârceași Asociații iar cea a vânzătorilor de către Leaua și Asociații.

Nota Economic Zoom:

UTI Grup – dezvoltatorul inițial al NetCity București – a fost dezvoltat de către Tiberiu Urdăreanu și asociații săi, fiind așadar tot un grup românesc la origine, și ajungând treptat lider in automatizari IT&C și in infastructura de securitate (Aeroportul International Otopeni este un bun exemplu de proiect realizat de aceștia). Recent, dosare DNA au implicat asociați și manageri ai grupului…

Din 2005 fonduri internaționale de private equity au intrat și au consolidat acționariatul UTI, intre care AIG (aparținând de fostul gigant in asigurari omonim – demontat in urma crizei din 2008), iar mai recent fondul asiatic Pinebridge.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.