Telecom & IT-C & Online, M&A & VentureCapital & Private Equity

Acord preliminar pentru preluarea BlackBerry de către un grup de investitori printre care și acționarul majoritar al companiei

Compania canadiană BlackBerry se va delista de la bursă, urmând a fi preluată de un consorţiu condus de grupul canadian de asigurări Fairfax Financial Holdings, pentru 4,7 miliarde de dolari, după ce compania a estimat pentru acest an cele mai slabe rezultate financiare din ultimii 6 ani, potrivit Bloomberg.

Sursă: news.yahoo.com
Sursă: news.yahoo.com

Fairfax Financial Holdings, cel mai mare acționar al BlackBerry, împreună cu ceilalți membri ai consorţiului au oferit un preţ de 9 dolari pe acţiune, cu 3,1% peste cotaţia bursieră a companiei de la finalul şedinţei de vineri, tranzacția depinzând încă de procesul de due diligence.  Preţul de achiziţie reprezintă numai 17% din vânzările înregistrate în ultimele 12 luni, de 11,3 miliarde de dolari.

Între timp, Blackberry analizează dacă mai există alte opţiuni pentru supravieţuirea companiei. Producatorul canadian plănuiește să se retragă de pe piața smartphone-urilor destinate consumatorilor și să axeze spre producția exclusivă de telefoane pentru mediul de afaceri, conform Reuters.

În 2008, BlackBerry avea o valoare de piaţă de peste 80 miliarde de dolari, însă nu a reuşit să ţină pasul cu Apple, Google şi Samsung. Potrivit datelor IDC, cota de piaţă a BlackBerry a scăzut de la  4,9% în trimestrul al doilea din 2012 la 2,9% în perioada corespunzătoare a anului curent. Totodată, BlackBerry a anunţat vineri că va concedia 40% dintre angajați, adică 4.500 de salariați, dar și că a acumulat stocuri de smartphone-uri nevândute în valoare de aproape 1 miliard de dolari.

Fairfax are o participaţie de 9,9% la BlackBerry, în valoare de 457 milioane de dolari la cotaţiile bursiere actuale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.